Dohoda na poslední chvíli a hned grandslamový titul! Snad si ještě spolu zahrajeme, usmívala se Siniaková

- Jan Vojkůvka

Ještě dva dny před startem čtyřhry na Roland Garros, vlastně těsně před losem, neměly pro pařížský grandslam spoluhráčky. Pak se ale zásluhou Američanky Taylor Townsendové kontaktovaly a udělaly dobře. Kateřina Siniaková a Coco Gauffová, které se dohodly na poslední chvíli, se staly šampionkami Roland Garros, když ve finále porazily Italky Jasmine Paoliniovou a Saru Erraniovou 7:6(5), 6:3!

Nechybělo moc a Siniaková s Gauffovou vůbec v Paříži v deblu nestartovaly. Gauffové odřekla souhru Jessica Pegulaová, která se rozhodla pařížský grandslam kvůli vleklým zdravotním obtížím vynechat, a bez spoluhráčky byla i česká tenistka. Její parťačka Storm Hunterová si totiž v dubnu přetrhla Achillovu šlachu a její další spoluhráčka Taylor Townsendová, se kterou hrála tisícovku v Římě, si zranila týden před Paříží kotník.

Štěstím v neštěstí však bylo, že právě Townsendovou napadlo, že by si Gauffová mohla zahrát se Siniakovou. Na to také po nedělním triumfu dvacetiletá Gauffová upozornila. „Snažila jsem se najít nějakou americkou spoluhráčku, protože se blíží olympiáda. Mým plánem od začátku roku bylo hrát s někým, s kým budu moci hrát i na olympiádě. Kvůli zranění Jessicy to ale na poslední chvíli padlo.“

„Nakonec jsem tu ani nechtěla hrát, ale jelikož si Taylor Townsendová zranila kotník, tak mi pak napsala, jestli bych nehrála s Kateřinou. Řekla jsem si, že do toho půjdu. Už vyhrála spoustu grandslamů, tak jsem věřila, že budeme mít šanci,“ zářila jako sluníčko při vzpomínce na dohodu na poslední chvíli.

Tato „dobrá šance“ se nakonec přeměnila v jízdu až za grandslamovým titulem. Zatímco Siniaková vyhrála osmou trofej ze čtyřhry, pro Gauffovou se jednalo o vůbec první deblový titul na turnaji velké čtyřky.

V čem bylo kouzlo páru, který spolu ještě nikdy na jedné straně kurtu nestál a přesto dokráčel až k prvenství? „Myslím, že díky tomu, že jsme opravdu dobré hráčky ve dvouhře i ve čtyřhře, tak to nebylo tak těžké. Navíc se dobře známe,“ usmívala se Siniaková, která předchozích sedm grandslamových trofejí posbírala po boku Barbory Krejčíkové, se kterou bude za necelé dva měsíce právě v Paříži obhajovat olympijské zlato.

„Trochu jsme potřebovaly zjistit, jak hraje ta druhá, ale z mé strany s tím nebyl problém,“ pokračovala Siniaková. „Na kurtu jsme si věřily a myslím, že ta kombinace našich stylů fungovala opravdu dobře.“

Až do semifinále procházel pár Siniaková, Gauffová turnajem jako nůž máslem. Ve čtyřech zápasech neztratila česko-americká dvojice ani jeden set, až v semifinále musela otáčet skóre proti Američankám Dolehideové s Krawczykovou. To se povedlo, načež přišel nedělní triumf nad Italkami Erraniovou a Paoliniovou zase ve dvou setech.

„Když jsme vyhrály první dva, tři zápasy, tak nám to hodně pomohlo a získaly jsme sebevědomí. Na to, že to bylo naše poprvé, to bylo opravdu, opravdu dobré,“ radovala se česká hvězda, která v Paříži slavila své třetí vítězství.

„Jsem šťastná, že jsem si tady mohla zahrát další finále. S Coco jsme odehrály spoustu zajímavých zápasů. Doufám, že si spolu ještě někdy zahrajeme,“ dodala tenistka z Hradce Králové.