Žalostná „převlékárna“ ho nakopla. Na grandslam hodně špatné, kroutí hlavou Macháč

- Jan Kousal

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Původně to mělo být tažení tří mušketýrů. O dva z nich, Jiřího Lehečku a Jakuba Menšíka, však český mužský tenis přišel ze zdravotních důvodů už před turnajem, a tak na Roland Garros válčí jen Tomáš Macháč. A zatím bojuje velmi srdnatě. Po vítězné pětisetové bitvě s Argentincem Navonem už postupem do třetího kola vyrovnal svůj lednový počin z Austrálie.

Macháč začal velmi dobře a vypadalo to, že to s Argentincem bude rychlý proces. Navone se však kousl a vynutil si rozhodující pátou sadu. V ní ale vůbec poprvé v kariéře uspěl tenista z Berouna. „Chutná to velice dobře, speciálně, když se ten zápas vyvíjel, jak se vyvíjel,“ hodnotí duel.

„V posledním setu jsem hrál absolutně nejlepší tenis, co jsem tu zatím předváděl. To bylo výborné,“ vrací se daviscupový reprezentant ke koncovce vyrovnaného klání. „Soupeř se ze začátku hledal, ale pak se našel a byl strašně nepříjemný. Vlastně se ukázalo, jak v těch pětiseťácích člověk může vyhrát dva sety, najednou prohraje tři a říká si, co se vlastně stalo.“

Klíčový moment utkání dost možná nastal v přestávce mezi čtvrtým a pátým setem, kdy se Macháč, ostatně stejně jako jeho soupeř, odporoučel pryč z kurtu.

„Chtěl jsem si trochu orazit, převléct zpocené oblečení, srovnat si myšlenky,“ vysvětluje. „Vzpomněl jsem si, že Djokovič k sobě někdy taky takhle promlouvá a že i ostatní to prostě občas využijí jako taktický prvek,“ dodává.

Se soupeřem se v útrobách nepotkal. „Měl jsem místnost sám pro sebe. Teda místnost… Byl to záchod, kde ani nebyl skoro prostor se převléct,“ popisuje Macháč. „Pak mi teda přinesli židli, alespoň jsem si mohl sednout. Hodně špatné na to, že tohle je grandslam. Když jsem se ptal, jestli můžu skočit do šatny, která byla minutu daleko, tak prý ne. Zklamalo mě to a ještě o to víc nakoplo.“

V dalším kole ho čeká těžká váha světového tenisu Daniil Medveděv. „Čím později v turnaji narazíte na takhle velká jména, o to hrají líp. O tom žádná,“ nemá pochybnosti o kvalitě ruského soka.

„Je to zkušený hráč. Už jsem proti němu jednou nastoupil. Teď vidí, že jdu nahoru a mám dobré výsledky. Určitě mě nepodcení,“ má jasno český tenista, který se v Paříži účastní i obou čtyřher. „Počítám s tím, že to bude dobrý zápas. A jdu ho vyhrát. Nepůjdu si to jen užít, tohle období už mám za sebou.“

Roland Garros, Paříž (FRA, 53 478 000 EUR, antuka)
2. kolo dvouhry mužů 
Mariano Navone (ARG, 31.) – TOMÁŠ MACHÁČ (34.) 2:6, 1:6, 6:3, 6:1, 1:6