Místo českého derby francouzské peklo. Asi to bude hukot, očekává Vondroušová

- Jan Kousal

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Dva velmi podobné, a přece tak jiné, české příběhy napsal čtvrteční, a částečně také středeční, program Roland Garros. Markétu Vondroušovou a Kateřinu Siniakovou déšť dvakrát vyhnal z kurtu, v obou jejich zápasech se jednalo o třísetové bitvy, jenže zvedat ruce nad hlavu mohla nakonec jen wimbledonská šampionka.

Jako první zahájila svou pouť zápasem, a sice už ve středu, Vondroušová. Dostala kanára a když už se nadechovala k otočce, přišel déšť. „Bylo dobré, že jsem měla aspoň 4:1, že to nebylo 0:6 a nevím kolik, takže člověk usíná s tím, že aspoň trochu vede ve druhém setu. A spalo se mi docela dobře,“ vyprávěla.

Během čtvrtečního odpoledne se na kurt vrátila hned dvakrát. Poprvé na pouhý jeden gem, napodruhé už ale dohrála zápas do konce. „Počítali jsme s tím, že to nebude úplně easy,“ hovořila o nepříznivých podmínkách. „Zápas byl nakonec dobrý na to, co se všechno dělo, a jsem ráda, že jsem ho vyhrála. Spoustu věcí bylo náročných, i psychicky to bylo dost těžké,“ přiznala.

Náročné to měla i Siniaková, která ve čtvrtek začínala od nuly. „Dvakrát jsem vstávala hodně brzy a čekala dlouho na zápas. Ale všichni to máme stejné,“ krčila rameny. Přestože úvodní sadu dokázala ovládnout, zbylé dva sety s domácí Paquetovou ztratila v tiebreacích. Smutek tak byl pochopitelně namístě. „Jsem zklamaná, ale takový je tenis a jede se dál. Pořád mám debl.“

V utkání se přitom cítila dobře. „Byla jsem lepší hráčkou, ale v dost vyrovnaných gemech jsem to nedokázala potvrdit,“ mrzelo ji. „Nejvíc mi to ale uteklo v prvním tiebreaku, kdy jsem zahrála nejhůř z celého zápasu, čímž jsem ji vrátila do hry. Ten mě mrzí nejvíc. Třetí set už byl vyrovnaný a nervózní z obou stran,“ hodnotila duel, jehož průběh byl také hned dvakrát zasažen deštěm.

Siniaková tak přišla o možnost vyzvat svou kolegyni z českého týmu Vondroušovou, tu proti Paquetové čeká pravé francouzské peklo.

„Publikum tady Francouze táhne,“ uvědomuje si sokolovská tenistka. „Ale minulý rok jsem hrála na centru v Americe o osmičku s Keysovou, takže to bylo dost podobné. Samozřejmě se musím připravit, že to asi bude hukot, ale nějak to k tomu patří,“ nebojí se Vondroušová.

Roland Garros, Paříž (FRA, 53 478 000 EUR, antuka)
2. kolo dvouhry žen 
KATEŘINA SINIAKOVÁ (33.) – Chloé Paquetová (FRA, 136.) 6:3, 6:7(2), 6:7(6)
Katie Volynetsová (USA, 108.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (6.) 6:0, 1:6, 4:6