Daří se jí, protože se blíží konec? To s tím nemá nic společného, zlobí se Collinsová

- Jan Vojkůvka

Američanka Danielle Collinsová v lednu ohlásila, že probíhající sezona bude její poslední v kariéře. Od té doby hraje fantastický tenis, stoupá žebříčkem a posbírala také dva tituly, první od roku 2021. Po postupu do semifinále na Internazionali BNL d'Italia v Římě se však rozzlobila, když jí bylo podsouváno, že hraje výborně právě kvůli tomu, že se blíží konec její kariéry, díky čemuž může hrát uvolněně a necítí už takový tlak.

Collinsová se na začátku roku 2024 rozhodla, že po skončení sezony v pouhých 30 letech ukončí kariéru a začne další kapitolu svého života. Touží zejména po založení rodiny, po dětech. Toto rozhodnutí pak může mít vliv i na její tenis, jelikož se zdá, že na kurtu hraje uvolněně a necítí skoro žádný tlak, což pro ni byl v posledních letech velký problém.

Byť bývala sedmou hráčkou světa, v posledních dvou sezonách šla úroveň její hry dolů. Problémem byla přemotivovanost a touha držet se mezi nejlepšími, z čehož plynul velký tlak na její osobu kvůli výsledkům. Jakmile se ale rozhodla, že s tenisem skončí, tento tlak zmizel a Američanka opět hraje jako v dobách své největší slávy. Možná dokonce ještě lépe.

Že by ale za jejími výkony, které jí letos vynesly tituly v Miami a Charlestonu, byl pocit uvolněnosti? To razantně odmítá. Na tiskové konferenci v Římě po vítězství nad Viktorií Azarenkovou (6:4, 6:3) ji dokonce tato zmínka rozčílila.

„Opravdu nevím, co to znamená, že hraju uvolněně. Za ty roky jsem do toho vložila tolik práce a můj úspěch je toho výsledkem. Doufám, že to lidé dokáží respektovat,“ říkala popuzeně.

S čím ovšem souhlasí, a za co je neskutečně šťastná, je nezpochybnitelný fakt, že ve své poslední sezoně předvádí bezvadný tenis. A díky tomu bude moci kariéru zakončit na vrcholu, což se ne každému podaří.

„Odcházím s velkou slávou,“ usmívala se Collinsová. „Chci odejít při hraní svého nejlepšího tenisu, protože bych rozhodně nechtěla odcházet s tím nejhorším. To se bohužel někdy stává. Je pro mě důležité, abych měla pocit, že jsem ze sebe jako sportovkyně dostala všechno, co jsem mohla.“

Tituly, posun ve světovém žebříčku, spousta výher, to ji naplňuje štěstím, které už dlouho na kurtu nepociťovala. „Je to super odměna, protože procházíte obdobími, kdy třeba uděláte tři kroky dopředu a některé týdny spadnete o čtyři kroky zpět,“ přirovnávala Collinsová. „Je to trochu jako na burze. Někdy je to opravdu nahoru a dolů,“ dodala tenistka, kterou v semifinále římského turnaje čeká ve čtvrtek večer Aryna Sabalenková, se kterou před dvěma týdny v Madridu prohrála osmifinále ve třech setech.