Za dohledu rodičů předvedl parádní výkon! Nemám slov, zářil Menšík po skalpu světové desítky

- Jan Vojkůvka

Osmnáctiletý Jakub Menšík sice hraje teprve svůj první antukový turnaj v této sezoně, ale nějaká absence herní praxe na něm není vůbec znát! Na prestižním Mutua Madrid Open si ve druhém kole vyšlápl na světovou desítku Grigora Dimitrova a slaví druhé vítězství nad hráčem Top 10 v roce 2024. V sobotu večer zvítězil 6:2, 6:7(4), 6:3 a při své premiéře na madridském Masters prošel do třetího kola.

Zatímco loni touto dobou figuroval Menšík mimo první třístovku na žebříčku ATP, v současnosti je pevnou součástí elitní světové stovky. K tomu mu dopomáhá i fakt, že je schopný proti nejlepším hráčům světa předvádět na svůj věk neskutečně vyzrálé výkony. V únoru v katarském Dauhá to pocítil Andrej Rubljov, tento víkend ve španělském Madridu Grigor Dimitrov, proti němuž vybojoval český mladík druhý skalp hráče z Top 10.

„Teď nedokážu ani popsat své pocity. Nemám slov,“ zářil po utkání Menšík, kterého z tribuny podporovali i jeho nejbližší. Pod dohledem rodičů se vybičoval k šokujícímu, ale zároveň zcela zaslouženému vítězství.

„Chtěl jsem jen odehrát svůj nejlepší zápas v životě. Vím, že Grigor je v super formě, ukázal to v Miami, v Monte Carlu hrál dobře. Jeho styl hry z něj dělá na antukovém kurtu opravdu těžkého soupeře,“ vypočítával přednosti soupeře, který prošel na Masters v Miami až do finále a antukovou část sezony otevřel postupem do osmifinále v Monte Carlu, kde jej zastavil vynikající antukář Holger Rune.

„Se svým výkonem jsem velmi spokojený a jsem také rád i za celý svůj tým, protože jsme makali opravdu tvrdě. Doufám, že se mi podaří pokračovat ve stejném duchu i v dalším zápase,“ pokračoval Menšík, kterého čeká ve třetím kole Félix Auger-Aliassime.

Tenista z Prostějova šel do turnaje v Madridu po měsíční pauze, během které se věnoval léčbě menšího zranění ruky a také školním povinnostem, letos totiž maturuje. Práci na dvou frontách však zvládá znamenitě, což dokládá i jeho poslední výkon. Dimitrova totiž nepustil ani jednou do vedení s výhodou brejku.

Zatímco první set měl Menšík pevně pod kontrolou a od stavu 1:2 získal pět her v řadě, ve druhém dějství se Dimitrov zlepšil na podání a dovedl sadu až do zkrácené hry. V ní přeci jen prodal své zkušenosti a vítězstvím 7:4 si vynutil rozhodující set.

Do něho vletěl Menšík jako uragán a vypracoval si vedení 2:0. Ve třetím gemu svůj brejk nedokázal potvrdit, když poprvé a naposledy prohrál své podání. Od té chvíle však servíroval skvěle a čekal na svou další příležitost na příjmu. Ta přišla v osmé hře, kdy český tenista udeřil. Prorazil počtvrté v utkání Dimitrovovi servis a zápas vzápětí dopodával.

„Ve třetím setu jsem chtěl předvést svůj nejlepší výkon, což se mi povedlo, takže jsem opravdu šťastný,“ dodal Menšík, který v dalším utkání zaútočí na premiérový posun do první šedesátky světového žebříčku.