Sbírka je kompletní. Dimitrov se v Miami přidal do exkluzivního klubu

- Marek Bartošík

Už od podzimu loňského roku si Grigor Dimitrov drží velmi dobrou výkonnost. Dvanáctý hráč žebříčku porazil v osmifinále Miami Open bývalého šampiona turnaje Huberta Hurkacze 3:6, 6:3, 7:6(3), a zkompletoval tak čtvrtfinálové účasti na všech devíti turnajích kategorie ATP Masters 1000.

Pouze devět aktivních hráčů postoupilo alespoň do čtvrtfinále na všech tisícovkách. K Novaku Djokovičovi, Rafaelu Nadalovi, Andymu Murraymu, Gaëlu Monfilsovi, Marinu Čiličovi, Dominicu Thiemovi, Stefanosi Tsitsipasovi a Alexanderu Zverevovi se nově připojil Grigor Dimitrov.

Hvězdný Bulhar potvrzuje na Floridě svou velmi dobrou herní úroveň, která mu letos vynesla triumf v Brisbane, finálovou účast v Marseille a 18 výher z 22 zápasů. Naposledy ustál Dimitrov napínavou bitvu s polským dlouhánem Hubertem Hurkaczem.

„Myslím, že celkově hraji lépe. Věřím, že stále můžu být adeptem na velké tituly, což dokazuji i v posledních měsících. Je potřeba si za tím jít. A kdo ví, možná jsou za rohem lepší věci,“ řekl v rozhovoru pro Tennis Channel dvaatřicetiletý Dimitrov, jenž narazí ve čtvrtfinále v Miami na světovou dvojku Carlose Alcaraze.

Populární tenista by jistě rád obohatil svou sbírku úspěchů, mezi nimiž vyniká devět titulů z okruhu ATP a tři účasti v semifinále grandslamů (Wimbledon 2014, Australian Open 2017, US Open 2019). Z větších turnajů dokázal ovládnout Masters v Cincinnati a Turnaj mistrů, v obou případech se radoval v roce 2017.

Ze známých aktivních hráčů nemá kompletní sadu čtvrtfinále na tisícovkách například Stan Wawrinka, jenž na tuto metu (zatím) nedosáhl v Miami. Z tenistů, kteří už ukončili kariéru, si alespoň čtvrtfinále na všech Masters zahráli Roger Federer, David Ferrer či Tomáš Berdych.