Stopka za 84 minut. Šwiateková dohrála v Miami už v osmifinále, přišla o velkou sérii

- Marek Bartošík

Iga Šwiateková skončila na Miami Open už v osmifinále. Světová jednička v něm překvapivě nestačila na Jekatěrinu Alexandrovovou (16.) po setech 4:6 a 2:6. Šwiateková se v utkání trvajícím hodinu a 24 minut dostala k jedinému brejkbolu, který nevyužila. Sama ztratila podání třikrát.

Poprvé od turnaje v Cincinnati v roce 2022 se Iga Šwiateková nedokázala probojovat do čtvrtfinále na akci kategorie WTA 1000. Její šňůru deseti účastí mezi osmičkou nejlepších hráček v pavouku zastavila v Miami poněkud překvapivě ruská ranařka Jekatěrina Alexandrovová.

Předloňská šampionka Šwiateková vstoupila do osmifinálového zápasu ztraceným podáním a toto zaváhání se v jinak „bezbrejkové“ první sadě ukázalo jako klíčové. Ve druhém dějství přišla polská hvězda o servis ve třetí a páté hře, naopak Alexandrovová už nečelila ani jednomu brejkbolu.

Ruská tenistka zvolila na returnu zajímavou a velmi účinnou taktiku: při prvním podání Šwiatekové stála uvnitř kurtu, a tak neměla polská favoritka v případě úspěšného returnu prakticky žádný čas na reakci.

Pro devětadvacetiletou Alexandrovovou se jedná o premiérovou výhru nad první hráčkou žebříčku a celkově třináctý úspěch proti člence Top 10. Postupem do čtvrtfinále na Miami Open zopakovala svůj loňský výsledek ze stejného klání.

O vyrovnání svého maxima z turnajů úrovně WTA 1000, na které dosáhla předloni v Madridu, si Alexandrovová zahraje proti světové pětce Jessice Pegulaové ze Spojených států amerických.

Miami Open presented by Itaú (ženy, USA, 8 770 480 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
Iga Šwiateková (POL, 1.) – Jekatěrina Alexandrovová (16.) 4:6, 2:6