Sobotní selhání favoritek v Miami. V ženském turnaji končí hned čtyři hráčky Top 10

- Jan Vojkůvka

Dohrávka druhého kola a první část zápasů třetího kola turnaje WTA 1000 v Miami se staly pořádným pohřebištěm favoritek. Z pavouka hlavní soutěže totiž vypadly hned čtyři členky elitní světové desítky, a to včetně druhé hráčky žebříčku Aryny Sabalenkové.

Sobotní program v Miami nabídl v ženském turnaji velkou řádku překvapivých výsledků. Z hráček Top 10 se do osmifinále prozatím probojovaly pouze Jelena Rybakinová a Maria Sakkariová. Řada tenistek z elitní desítky, které se v sobotu a v noci na neděli na kurtech představily v rámci dohrávek druhého kola a první části zápasů třetího kola, naopak končí.

Největším překvapením bylo vyřazení světové dvojky Aryny Sabalenkové. Běloruská hvězda, kterou před začátkem turnaje potkala osobní tragédie, když její bývalý přítel podle všeho spáchal sebevraždu skokem z balkónu jednoho z miamských hotelů, vstoupila do turnaje ve druhém kole vítězstvím nad Paulou Badosaovou. Nic tehdy nenasvědčovalo, že by její výkony měly být smrtí ex-partnera ovlivněny.

Hned ve třetím kole ale její pouť velkým americkým turnajem skončila. Nad její síly byla dvaatřicátá nasazená Anhelina Kalininová z Ukrajiny. Sabalenková se sice oklepala ze ztráty prvního setu a ve druhém dějství soupeřku deklasovala 6:1, ale v rozhodující sadě jí Kalininová oplatila stejnou mincí. Po dvouhodinové bitvě Sabalenková padla 4:6, 6:1, 1:6 a porážku odnesla zejména její raketa, se kterou začala mlátit o zem. V tu chvíli se ze sebe snažila dostat veškeré emoce z neskutečně náročného týdne, který musela v Miami prožít.

Ve třetím kole skončila také světová sedmička Čchin-wen Čeng. Pravdou je, že čínskou tenistku nečekalo vůbec nic snadného, když musela nastoupit do zápasu proti Viktorii Azarenkové. Přesto však výsledek finalistky letošního Australian Open patří k překvapením sobotního programu. Číňanka za dvě hodiny prohrála 4:6, 5:7, přičemž do druhé sady vstoupila brejkem, ale vedení udržet nedokázala a proti Azarenkové tahala v podstatě celý zápas za kratší konec provazu.

Stopka byla ve třetí rundě vystavena rovněž světové desítce Jeleně Ostapenkové. Vítězka hned dvou turnajů z této sezony nedokázala najít recept na Annu Kalinskou, proti které se na dvorci vůbec nechytala. Výsledkem byla drtivá porážka 3:6, 1:6, která se zrodila za pouhých 69 minut.

Dokonce už ve druhém kole pak během sobotního programu skončila Uns Džábirová. Světová šestka je ve velké herní krizi, v této sezoně totiž vyhrála jen dva zápasy. V duelu s 65. tenistkou žebříčku Elinou Avanesjanovou pak tuniská hráčka utržila už čtvrtou porážku v řadě, tentokrát za necelé dvě hodiny prohrála 1:6, 6:4, 3:6.

V hlavní soutěži turnaje v Miami z hráček Top 10 pokračují ještě vedle zmíněných Rybakinové a Sakkariové další tři tenistky. Třetí kolo čeká v neděli na světovou jedničku Igu Šwiatekovou, světovou trojku Coco Gauffovou a světovou pětku Jessicu Pegulaovou.