Problém španělských hvězd. Chtějí na olympiádu, ale nemohou

- Jan Vojkůvka

Rafael Nadal a Carlos Alcaraz, dvě hvězdy španělského tenisu. Jedna odcházející a druhá nastupující. Oba spojuje obrovská touha zahrát si příští rok na olympijských hrách v Paříži, kde se bude tenisový turnaj pořádat v areálu Rolanda Garrose. Oba by rádi nastoupili ve čtyřhře bok po boku a složili mezigenerační debl snů. Oba ale spojuje také fakt, že nesplnili kvalifikační kritéria.

Není divu, že si oba Španělé moc přejí startovat příští rok na olympiádě. Pro Nadala se jedná o srdeční záležitost, hrát se totiž bude v dejišti French Open, což je v podstatě domovský grandslam bývalé světové jedničky. Pro Alcaraze se pro změnu může jednat o první olympiádu a zároveň poslední možnost, jak si zahrát po boku Nadala o medaili.

Zásadním problémem však je, že ani jeden z těchto hráčů nedokázal splnit kvalifikační kritéria pro olympijské hry. Pravidla hovoří o tom, že tenisté musí reprezentovat svou zemi během olympijského cyklu (2021-2024) v Davis Cupu, alespoň jednou pak musí hráč odehrát únorovou kvalifikaci v předposledním či posledním roce cyklu.

Zásadním problémem je, že Nadal hrál v Davis Cupu naposledy v roce 2019 a Alcaraz jen v minulé sezoně. A jelikož Španělsko dostalo divokou kartu a nebude hrát v únorové kvalifikaci, nemůže ani jeden z nich před olympiádou už v Davis Cupu hrát.

Přesto existují dvě cestičky, jak si mohou oba přeci jen proklestit cestu do Paříže. A pomůže jim paradoxně divoká karta Španělska.

Nadal může požádat o výjimku ze zdravotních důvodů. Dvaadvacetinásobný grandslamový šampion totiž prakticky celý rok 2023 promarodil kvůli zranění. Může tedy ITF požádat o lékařskou výjimku s odůvodněním, že nemohl v této sezoně reprezentovat kvůli zdravotním obtížím. Pokud by mu byla výjimka udělena, využil by ke startu chráněný žebříček, jenž bude využívat i na okruhu ATP.

Alcaraz pak může ITF požádat o výjimku z toho důvodu, že neměl ještě dostatek času svou zemi reprezentovat. Je mu totiž teprve 20 let a neabsolvoval kompletní olympijský cyklus na nejvyšší úrovni. A i kdyby chtěl, nemůže hrát v kvalifikaci příští rok, čímž by kvalifikační podmínky pro olympiádu splnil.

Oba pak mohou požádat ještě také o divoké karty pro olympijské hry. ITF má k dispozici dvě volné vstupenky pro bývalé grandslamové šampiony a olympijské vítěze.

Lze si přitom jen stěží představit, že by ITF na olympiádu nepustila hrající legendu mužského tenisu Rafaela Nadala a vycházející hvězdu bílého sportu Carlose Alcaraze. Pokud by přesto některého z nich do Paříže nepustila, byl by to doslova šok.