Zvládl třetí třísetovou bitvu. Forejtek pronikl do osmifinále v Maspalomas

- Jan Vojkůvka

Jonáš Forejtek zvládl na challengeru ve španělském Maspalomas i třetí třísetovou bitvu. V úvodním kole hlavní soutěže dokázal český tenista porazit po dvou hodinách a sedmi minutách domácí divokou kartu Alberta Barrosa Campose 6:2, 4:6, 6:4 a může se těšit na souboj se čtvrtým nasazeným Ivanem Gachovem.

Dvaadvacetiletý Forejtek se letos na okruhu ATP Challenger Tour prozatím spíš trápil. V hlavní soutěži vyhrál jen jeden zápas v srpnu na domácí akci v Praze a jinak končil v kvalifikacích.

Ve španělském Maspalomas ale svou smůlu prolomil a povedlo se mu vyhrát hned tři zápasy! Všechny pak urval na své konto po dramatických třísetových bitvách, o což cennější tato vítězství jsou.

Forejtek začal o víkendu v kvalifikaci. V prvním kole si poradil s domácím Mariem Gonzalezem, jehož porazil po obratu 2:6, 6:0, 7:5. Následně na českého tenistu čekal Ukrajinec Eric Vanšelbojm, s nímž se také na kurtu dost zapotil. Nakonec ale mohl na antukovém dvorci slavit vydřenou výhru 6:3, 3:6, 6:3.

Bez možnosti užít si volného dne naskočil Forejtek hned v úterý do prvního kola hlavní soutěže proti členovi páté stovky světa Albertovi Barrosovi Camposovi, jenž obdržel od pořadatelů divokou kartu. A zatímco první set ovládl poměrně s přehledem český hráč, ve druhém dějství se na returnu prosadil pouze ve třetím gemu Španěl.

Rozhodnout musela třetí sada, ve které byl Forejtek lepším tenistou. Při vlastním podání nenabídl soupeři ani jednu příležitost a na returnu si dokázal hned několikrát vytvořit brejkboly. Ve čtvrtém a šestém gemu sice ještě Barrosovi podání neprolomil, ale v klíčovém desátém gemu už ano. Španělský tenista se sice bránil, jak jen mohl, a odvrátil hned čtyři Forejtkovy příležitosti, ale na tu pátou po třech shodách už byl krátký.

Jonáš Forejtek v desáté hře uzavřel na returnu celé utkání a probojoval se teprve podruhé v sezoně do osmifinále na challengeru. V něm se utká se čtvrtým nasazeným Ivanem Gachovem.