Nominace WTA: Vondroušová proti Muchové! Češky myslí na čtyři ocenění

- Radek Štohl

České tenistky můžou za sezonu 2023 získat čtyři prestižní ocenění. Hned ve dvou kategoriích je nominovaná wimbledonská šampionka Markéta Vondroušová, která v boji o Comeback roku bude usilovat proti krajance Karolíně Muchové. V dalších nominacích jsou Linda Nosková a deblistky Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou.

Tradiční WTA Player Awards obsahuje pět kategorií: Hráčka roku, Deblový pár roku, Největší pokrok, Nováček roku a Comeback roku.

Nejprestižnějším oceněním je kategorie Hráčka roku, ve které figuruje také Markéta Vondroušová. Vítězka dvouhry letošního Wimbledonu se na dvorcích All England Clubu probojovala do druhého grandslamového finále kariéry, po neúspěchu na Roland Garros 2019 slavila zisk nejslavnější tenisové trofeje. Čtyřiadvacetiletá Češka rovněž postoupila do čtvrtfinále US Open, zahrála si na Turnaji mistryň. V žebříčku dvouhry vyšplhala na šesté místo!

Další nominované: Iga Šwiateková, Aryna Sabalenková, Coco Gauffová, Jelena Rybakinová.

Vondroušová se bude ucházet také o prvenství v kategorii Comeback roku. Českou tenistku v loňské sezoně trápily zdravotní problémy, od dubna do října neodehrála jediný zápas. Půlroční absence způsobila propad až na 124. místo. V probíhajícím roce ovšem ovládla výše zmíněný Wimbledon, díky čemuž se stala první nenasazenou hráčkou v historii turnaje, které se to podařilo.

Konkurovat jí mimo jiné bude Karolína Muchová. Rovněž o tři roky starší krajanku trápí v průběhu kariéry zdravotní komplikace. Vinou těchto problémů byla loni v srpnu na 235. místě, letošní rok začínala na 151. pozici. Čtvrtfinále v Dubaji a Indian Wells ji ovšem vyšvihly zpátky do elitní stovky, na Roland Garros došla až do finále, na US Open do semifinále. V Cincinnati navíc Muchové chyběl jediný zápas od titulu. Osmá singlistka světa se kvalifikovala na Turnaj mistryň, vinou dalších zdravotních problémů, konkrétně zánětu šlachy, se však z podniku odhlásila. Na kurtech se naposledy představila na US Open.

Další nominované: Elina Svitolinová, Su-wej Sie, Anastasija Pavljučenkovová.

Ocenění Nováček roku by mohlo putovat na konto Lindy Noskové. Devatenáctiletá Češka začínala sezonu na 102. příčce, povyskočila až na 41. pozici! Ačkoliv na rozdíl od předchozích dvou let nedosáhla na titul, tak zapsala cenné výsledky. V Adelaide z kvalifikace postoupila až do finále, v turnaji vyřadila Darju Kasatkinovou, Viktorii Azarenkovou nebo Uns Džabirovou. Do boje o titul postoupila i na Livesport Prague Open, v Lyonu se probila do čtvrtfinále. Na větší úspěch na grandslamu stále čeká.

Další nominované: Mirra Andrejevová, Diana Šnajderová, Peyton Stearnsová, Elina Avanesjanová.

Na skok do čtyřhry. Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou loni završily tzv. Golden Slam. Letošní sezonu zahájily vítěznou šňůrou jedenácti výher v řadě, když ovládly Australian Open a Indian Wells. Česká dvojice v probíhajícím roce spolu absolvovala 28 zápasů, vyhrála 20 z nich. Krejčíková se Siniakovou si připsaly i triumf v San Diegu. Kvalifikovaly se na Turnaj mistryň, kde vypadly v základní skupině.

Další nominované: Gauffová/Pegulaová, Hunterová/Mertensová, Siegemundová/Zvonarevová.

Všechny podrobnosti, včetně páté kategorie Největší pokrok roku, najdete zde.