Šalková na čtyřicítce v Portugalsku slaví nejcennější trofej! Přiblížila se grandslamové kvalifikaci

- Jan Vojkůvka

Dominika Šalková na turnaji ITF W40 v portugalském Funchalu vybojovala nejcennější trofej své dosavadní kariéry a přiblížila se k účasti v kvalifikaci Australian Open. Vítězka dvou letošních titulů si pro své třetí prvenství dokráčela v neděli proti čtvrté nasazené Lee Boškovičové, kterou po dvou hodinách porazila 4:6, 7:5, 6:3. Po vítězství ve Funchalu se Šalková posune na nové kariérní maximum, kterým bude 218. místo světa.

Devatenáctiletá tenistka pražské Sparty vybojovala ve Funchalu svou čtvrtou trofej v kariéře a celkově třetí v této sezoně. Potvrdila tím svou velmi dobrou formu, do které se dostala na konci října.

Tehdy hrála Šalková ještě na antuce a prošla do semifinále v Kuršumlijské Banje. V polovině října pak vyhrála pětadvacítku na antuce v Seville a na konci měsíce vyhrála betonovou pětadvacítku v portugalském Loule. Na začátku listopadu se Šalková přesunula do anglického Sunderlandu, kde skončila na silně obsazeném turnaji ve čtvrtfinále.

Po této sérii turnajů si vzala týden volno a tento týden se představila na čtyřicítce ve Funchalu, kde potřetí během posledních čtyř turnajů nepoznala přemožitelku a vybojovala třetí titul v rozmezí pouhých šesti týdnů!

Na cestě do finále musela Šalková dvakrát do tří setů a třísetový duel absolvovala i v nedělním souboji o titul. Nasazenou čtyřku Boškovičovou ale dokázala udolat, navzdory prohranému prvnímu setu a skóre 3:4 se ztrátou brejku v sadě druhé.

Šalková v osmé hře prostřední sady vybojovala velmi důležitý rebrejk, kterým se nastartovala k obratu. Ve dvanáctém gemu pak dokázala čistou hrou znovu prorazit Boškovičové servis a vynutila si rozhodující dějství, ve kterém se rozehrála velká brejkovaná.

Boškovičová vybojovala brejk hned v prvním gemu, ale Šalková rychle otočila i se dvěma brejky na 3:1. Obě hráčky si následně prohrály podání ještě čtyřikrát a z této divočiny lépe vyšla Šalková, jež se ujala vedení 5:3 a zápas v devátém gemu dopodávala.

Zisk nejcennější trofeje se významně projeví na žebříčkovém postavení devatenáctileté Češky. Nejen, že si vylepší žebříčkové maximum o 36 příček, ale poskočí na 218. místo, což ji výrazně přiblíží k účasti v kvalifikaci Australian Open. V příštích dvou týdnech by Šalková měla hrát dva turnaje v kyperském Limassolu, kde si může účast v Melbourne definitivně zajistit.