Světová jednička tvrdě kritizuje WTA. Vůbec to není bezpečné, rozzlobila se Sabalenková

- Jan Vojkůvka

Vstup do letošního Turnaje mistryň měla Aryna Sabalenková v podstatě dokonalý. V úvodním utkání základní skupiny světová jednička deklasovala Řekyni Mariu Sakkariovou 6:0, 6:1 a na kurtu strávila jen něco málo přes hodinu a čtvrt. Po samotném utkání se ovšem dost důrazně ohradila proti podmínkám na připraveném hracím kurtu a zpražila vedení WTA.

Podle Sabalenkové vedení Ženské tenisové asociace projevilo velkou neúctu vůči všem účastnicím závěrečného Turnaje mistryň. Na mysli měla samozřejmě především fakt, že hrací kurt byl hotový až v sobotu a tenistky měly omezenou dobu, po kterou se mohly s dvorcem seznámit. Navíc je i kvalita samotného povrchu podle světové jedničky dost pochybná.

Chvílemi je kurt dokonce pro samotné hráčky nebezpečný...

„Jsem velmi zklamaná z WTA a z dosavadních zkušeností z WTA Finals. Jako hráčka se cítím být ze strany WTA skutečně nerespektována. Myslím, že většina z nás,“ napsala Sabalenková na sociálních sítích.

Dále pak rozvedla, proč je podle ní kurt nebezpečný pro zdraví tenistek. „Toto není úroveň organizace, kterou bychom očekávaly od Turnaje mistryň. Abych byla upřímná, při pohybu po dvorci se častokrát necítím bezpečně. Odrazy míčku nejsou vůbec konzistentní a na tomto kurtu jsme až do soboty vůbec nemohly trénovat. Při tom, kolik je ve hře, je to neakceptovatelné,“ zlobila se.

Přesto dokázala Sabalenková rozdrtit Sakkariovou 6:0, 6:1. „Jsem šťastná, že se mi povedlo navzdory těm podmínkám zůstat koncentrovaná a hrát dobře,“ dodala první hráčka světa.

Hlavním problémem je podle Sabalenkové to, že míček se na betonu chová nevyzpytatelně. Důvodem mohou být malé hrbolky na povrchu. S tím se pojí vynucené rychlé změny směru běhu a hrozba podklouznutí, pádu či podvrtnutí kotníku. Povrch se svým způsobem chová jako antuka, což by ale beton samozřejmě neměl.

Problémem totiž je, že se povrch dělal na poslední chvíli a mexičtí pořadatelé neměli dostatek času na případné úpravy. Znovu tedy zodpovědnost padá na bedra WTA, vůči níž nemá Sabalenková slitování. Naopak samotné Mexičany Běloruska odmítá za cokoliv kritizovat.

„Chci vyjádřit vděk místním pořadatelům a všem, kteří tento kurt na poslední chvíli vybudovali. Všem, kteří na této akci pracují. Vím, že to není jejich chyba a chci jim dát vedět, stejně jako všem mexickým fanouškům, že je miluji a cením si jich. Jsem šťastná, že mohu v Mexiku být. Pouze cítím naštvání k WTA a celé situaci,“ uzavřela s dalším rýpnutím do WTA.

WTA podle informací investovala do vybudování provizorního stadionu v Cancúnu šest milionů dolarů. Kvalita však vynaloženým prostředkům evidentně neodpovídá, což je jen další z mnoha přešlapů, kterých se vedení asociace v poslední době dopustilo.