Stihnou to? Stadion pro WTA Finals bude hotov na poslední chvíli

- Jan Vojkůvka

Ne všechno je v Cancúnu zalité sluncem. Daň za to, že WTA rozhodla o umístění Turnaje mistryň až téměř v polovině září, se jmenuje stadion. Místo toho, aby WTA umístila závěrečnou akci sezony do místa s odpovídajícím areálem (či halou), rozhodla se v Cancúnu vybudovat celý stadion během necelých dvou měsíců z vlastních peněz. Situace dospěla tak daleko, že stadion není ani dva dny před začátkem připraven.

Tenistky v Cancúnu mají sice skvělý servis, ale co se týče samotných podmínek pro tenis, to poněkud pokulhává. Hráčky trénují poblíž hotelu na tréninkových dvorcích a povrch dějiště Turnaje mistryň si ještě neosahaly. Vlastně ani nemohly, protože stadion není hotový!

Až do soboty by se mělo trénovat na dvou tréninkových kurtech poblíž hotelu, kde je podle příspěvku Aryny Sabalenkové dostupný pouze jeden vyplétač raket. Pro více než dvě desítky hráček singlu a deblu.

Zatímco tyto polní podmínky by se ještě daly překonat, tak fakt, že stále není hotový stadion, na kterém se bude hrát, je opravdu alarmující. Turnaj mistryň startuje už v neděli a poslední práce by měly být hotovy v sobotu. Pokud se ale něco na poslední chvíli pokazí, bude to znamenat obrovský problém.

Velkou neznámou je v takovém případě fakt, proč vlastně byl Turnaj mistryň umístěn do Cancúnu? A proč WTA místo dějiště, kde by příprava kurtu nezabrala tolik času jako výstavba stadionu, raději přidělila WTA Finals mexickému městu, aby následně konstrukci stadionu sama zaplatila ze svých zdrojů? Ženská tenisová asociace podle informací totiž do výstavby stadionu pro čtyři tisíce diváků investovala šest milionů dolarů (bezmála 140 milionů korun).

Zatímco příprava tréninkových kurtů vedle hotelu nezabrala příliš času, stadion se stále buduje a pokud se něco pokazí, zodpovědnost jednoznačně půjde za vedením WTA.

Vzhledem k tomu, že WTA je poslední dobou kritizována za spoustu svých rozhodnutí, současná situace hladce zapadá do všudypřítomné kritiky. Jedná se o další velký přešlap vedení této asociace.

A jestli se nestihne dobudovat stadion do nedělního začátku Turnaje mistryň, bude to neskutečná ostuda.