Alcaraze v závěru sezony brzdí bolesti. Vynechá kvůli tomu další turnaj

- Jan Vojkůvka

Chtěl v závěru sezony znovu útočit na post světové jedničky, místo toho byl Carlos Alcaraz na kurtech poloviční. Důvodem přitom nemusí být pouze pokles výkonnosti z důvodu náročné sezony. Naopak se zdá, že pravý důvod se skrývá v jeho zdravotním stavu. Napřed se odhlásil z Tokia, načež kvůli problémům s levým chodidlem a bolestem v oblasti beder dokonce vynechá i turnaj ATP 500 v Basileji.

Alcaraz měl pro zbytek sezony jeden hlavní cíl. Využít dovolené Novaka Djokoviče a na turnajích v Pekingu, Šanghaji, Tokiu a Basileji co nejvíce snížit ztrátu na první místo světového žebříčku. Se srbskou hvězdou si to pak chtěl napřímo rozdat v Paříži a na Turnaji mistrů o to, kdo přezimuje jako světová jednička.

Realita je ovšem z pohledu španělského mladíka zcela odlišná. V Pekingu, kde se vrátil po třítýdenní pauze, skončil v semifinále a na Masters v Šanghaji senzačně už v osmifinále. Spekulovalo se nad tím, že dvacetiletého tenistu zkrátka dohnala únava z dlouhé a náročné sezony, během které odehrál 74 zápasů, vyhrál šest turnajů a na řadě dalších došel buď do finále či semifinále.

A tak se neuspokojivé výkony jal řešit. Napřed se Alcaraz odhlásil z turnaje v Tokiu, aby dal svému tělu aspoň krátký prostor k regeneraci a dočerpání potřebných sil. Předpokládalo se, že volného týdne využije k přesunu do Švýcarska a k aklimatizaci před tamním halovým turnajem, jenž se bude hrát příští týden. Nakonec ale ani v Basileji hrát nebude.

„Bohužel nebudu schopný letos hrát v Basileji. Mám problémy s levým chodidlem a svalovou únavu ve spodní polovině zad, což si vyžaduje léčbu, abych mohl dohrát zbytek sezony,“ vysvětlil Alcaraz na sociální síti X.

Alcaraz by se tedy měl na kurty vrátit až na Masters v Paříži, kde se začíná hrát na konci října. V hale Bercy bude startovat i Djokovič, který bude mít v žebříčku náskok 500 bodů na svého konkurenta v boji o post světové jedničky. Alcaraz tak v tuto chvíli ví, že pokud chce na prvním místě přezimovat a chce splnit svůj hlavní cíl pro zbytek sezony, potřebuje v Paříži i na ATP Finals v Turíně zaznamenat lepší výsledky než Djokovič.

A to bude hodně náročné.