Moneta Pardubice Open: Forejtek titul nezískal, Němci vyšla odplata

- Redakce

Jonáš Forejtek (744.) druhý titul v řadě nezískal, na antukovém turnaji kategorie ITF M25 v Pardubicích podlehl po dlouhém boji Němci Louisi Wesselsovi (371.) po setech 4:6, 6:4, 3:6. Forejtkovi tak skončila šňůra devíti vítězství, kterou započal na předchozím turnaji v Buchhausenu, kde získal titul. Přesto může být český hráč se zlepšující se formou v závěru sezóny spokojen.

Znovu po týdnu si zahrál Forejtek finále a na druhé straně sítě byl totožný soupeř. Takto si tenisový osud pohrál s českým tenistou. Zatímco minulý týden v Německu se radoval z vítězství a titulu český hráč, tentokrát byl Wessels nad jeho síly.

V prvním setu finálového utkání se stal Forejtkovi osudným pátý gem, ve kterém přišel čistou hrou o svůj servis. Jednalo se o úsek zápasu, kdy to českému tenistovi jednoduše nepadalo a jeho německý soupeř získal tři gemy v řadě bez ztráty fiftýnu. V závěru první sady měl Forejtek možnost srovnat, ale v desátém gemu nevyužil tři brejkboly v řadě a set tak nakonec ztratil poměrem 4:6.

Druhé dějství nabídlo vyrovnaný tenis s minimálním počtem šancí na brejkbol. Wessels měl dva, které nevyužil, Forejtek se dostal ke třem za stavu 5:4 ve svůj prospěch a hned první z nich využil, čímž zároveň srovnal na 1:1 na sety.

Do rozhodující sady nevstoupil Forejtek ideálně, hned v prvním gemu přišel o svůj servis. Reakce na sebe ale nenechala dlouho čekat a záhy bylo srovnáno na 1:1. Německý tenista ovšem v sedmém gemu dokázal opět získat na svou stranu brejk, dostal se do vedení 4:3 a ocitl se pouhé dva gemy od vítězství. K němu také nakonec po dvou hodinách a deseti minutách dokráčel a dokonal tak svou odplatu za finálovou porážku od Forejtka před sedmi dny.

744. hráč světa Forejtek tak svou sbírku čtyř titulů protentokrát nerozšířil, i přesto si však na své konto připíše slušných 16 bodů za finálovou účast a může se těšit na další vzestup žebříček směrem k pozicím, kam by jakožto bývalý hráč třetí světové stovky rád patřil.

V příštím vydání světového žebříčku v pondělí bude Forejtkovi připočteno 15 bodů za titul v Buchhausenu, 16 bodů za pardubické finále si český tenista připíše až za dalších sedm dní. Forejtek by se tak měl na začátku října pohybovat odhadem někde okolo 560. místa světového pořadí. Do konce října obhajuje ještě 23 bodů, v listopadu a prosinci ani bod.

Moneta Pardubice Open 2023 (muži, CZE, 25 000 USD, antuka)
Finále dvouhry
JONÁŠ FOREJTEK (744.) – Louis Wessels (GER, 371.) 4:6, 6:4, 3:6