Tříapůlleté čekání je u konce! Forejtek slaví v Německu singlový titul

- Jan Vojkůvka

Když naposledy Jonáš Forejtek vybojoval turnajový titul, psal se únor 2020 a český tenista tehdy vyhrál patnáctku v turecké Antalyi. Od té doby sice vystoupal až na 217. místo, další trofej však do sbírky nepřidal. V neděli však své tři a půl roku trvající čekání v německém Buchhausenu ukončil. Ve finále pokořil nasazenou jedničku Louise Wesselse 6:3, 6:4 a naznačil, že by svou herní krizi přeci jen mohl dokázat překonat.

Trápení dvaadvacetiletého tenisty, který byl v roce 2019 juniorskou světovou jedničkou a grandslamovým šampionem, vygradovalo letos, kdy se žebříčkem propadl až do osmé stovky světa. Do turnaje v Buchhausenu měl letošní bilanci jen pět výher a hned třináct porážek. Marně hledal cestu z dlouhého období, kdy se mu herně nedařilo tak, jak by si představoval.

Nebylo to přitom jen o turnajích ATP či challengerech, Forejtkovi to letos nešlo ani na okruhu ITF. A moc nechybělo, aby v Buchhausenu skončil senzačně v prvním kole.

Svého krajana Yva Panáka udolal až po takřka třech hodinách boje 6:4, 6:7(3), 7:6(10), přičemž v tiebreaku třetí sady čelil dokonce šesti mečbolům. Z této kritické situace se ale dokázal dostat, což ho pro zbytek turnaje doslova nakoplo.

V dalším průběhu německé antukové patnáctky totiž neztratil ani set, v semifinále dokonce nadělil Italovi Lucovi Castagnolovi kanára a vše završil nedělním vítězstvím nad turnajovou jedničkou Louisem Wesselsem.

Forejtek ve finálovém utkání neztratil ani jednou servis, pomohl si osmi esy a díky dvěma brejkům domácího favorita porazil 6:3, 6:4. Jednalo se o velmi cenné vítězství, které neznamenalo pouze první titul od února 2020, ale především zastavení propadu světovým rankingem.

Český tenista obdrží za triumf v Buchhausenu za dva týdny 15 bodů do žebříčku ATP a polepší si o zhruba sto pozic. Byť je to zatím daleko od pozic, na kterých už dokázal figurovat, jedna se o první zablýskání na lepší časy. Nelze nic jiného, než Jonášovi přát, aby z německého úspěchu dokázal těžit i v dalších týdnech.