Českým reprezentantům odpadl velký soupeř. V základní skupině nebude hrát světová jednička

- Jan Vojkůvka

Zatímco se český daviscupový tým chystá na sobotní odlet do španělské Valencie, přišla informace, která trošičku zvedá šance výběru kapitána Jaroslava Navrátila na úspěch. Španělsko totiž v základní skupině neposílí světová jednička Carlos Alcaraz.

Dvacetiletý Alcaraz má za sebou velké zklamání na US Open, kde obhajoval loňský titul. V semifinále však padl s třetím hráčem světa Daniilem Medveděvem ve čtyřech setech 6:7(3), 1:6, 6:3, 3:6. Byť předváděl úchvatný tenis, na rovněž skvěle hrajícího soupeře to nestačilo.

Pouhých pár hodin po poměrně překvapivé porážce (Alcaraz byl obřím favoritem, Medveděva letos v předchozích dvou zápasech porazil bez ztráty setu, pozn. redakce) pak přišla zpráva, která nepotěšila španělské fanoušky. Domácí hvězda se rozhodla příští týden vynechat základní skupinu Davis Cupu, aby zregenerovala pro podzimní část sezony.

Alcaraze v sestavě pro daviscupové zápasy nahradí Albert Ramos. V sestavě kapitána Davida Ferrera jsou pak také Roberto Bautista, Alejandro Davidovich a Marcel Granollers.

Odstoupení Carlose Alcaraze ze základní skupiny Davis Cupu je rozhodně zajímavou informací pro český tým. Právě se Španělskem (a také Srbskem a Jižní Koreou) se totiž kvartet ve složení Jiří Lehečka, Tomáš Macháč, Jakub Menšík a Adam Pavlásek utká. Přestože i bez Alcaraze budí soupiska Španělů respekt, šance na nějaký překvapivý výsledek se po jeho odstoupení rozhodně zvýšila.