Překvapivý zvrat! Turnaj mistryň zná své dějiště, v Saúdské Arábii se hrát nebude

- Jan Vojkůvka

Trvalo to neskutečně dlouho, nakonec se ale o dějišti Turnaje mistryň ve čtvrtek rozhodlo. Místo hojně spekulované Saúdské Arábie se však WTA Finals vrátí do Mexika, konkrétně do města Cancún, kde se bude hrát od 29. října do 5. listopadu.

Saúdská Arábie byla favoritem na zisk Turnaje mistryň. Do této země se tamní investiční skupině Public Investment Fund (PIF) povedlo už přivést Next Gen ATP Finals, tedy Turnaj mistrů do 21 let. A velmi žádaným zbožím bylo i finále ženské sezony.

Tentokrát však peníze nebyly tolik rozhodující. Byť by PIF byla schopná přeplatit i dosud nejštědřejší dějiště, kterým byl čínský Šen-čen, tak nejlepší tenistky světa na Blízkém východě hrát nebudou.

Vrátí se totiž do Mexika, kde Turnaj mistryň probíhal už v roce 2021. Tehdy jej hostila Guadalajara, kde mezitím vznikl obří turnaj WTA 1000. Dějištěm finálového podniku sezony se tak poprvé stane Cancún. A je nutno poznamenat, že mexičtí pořadatelé vůbec nešetřili.

Pro letošní ročník si připravili na prize money částku 9 milionů dolarů. To je hned o čtyři miliony více než rozdávali loni v americkém Fort Worthu a předloni právě v Guadalajaře. Naopak je to o pět milionů méně, než se rozdělovalo v roce 2019 v Šen-čenu.

Je otázkou, jestli Cancún nakonec nabídku Saúdské Arábie přeplatil (což je ale dost nepravděpodobné), nebo WTA rozhodla na základě dost negativní odezvy ze strany tenisových příznivců a bývalých tenistek v čele s Martinou Navrátilovou a Chris Evertovou.

Do honby o zisk WTA Finals byla zapojena i Ostrava a dokonce byla oficiálně podána nabídka prostřednictvím Tomáše Petery, který šéfoval v posledních letech turnaji WTA, jenž Ostrava hostila. Odvážný počin, který by zajisté stál spoustu peněz, ale znovu o něco víc zvýraznil Českou republiku na tenisové mapě, však nakonec úspěšný nebyl.