Dvanáctý titul? Rutina to pro mě není, nejtěžší bylo finále, hlásí Brenda Fruhvirtová

- David Schlegel

Šestnáctiletá Brenda Fruhvirtová uspěla za poslední měsíc už na třetím antukovém turnaji. Po triumfech v Hechingenu a v Lipsku vyhrála i čtyřicítku v nizozemském Oldenzaalu. Mezitím si odskočila za moře, aby tam na betonu v New Yorku zaznamenala svou jedinou porážku za posledních šestnáct zápasů. Mladší ze sester Fruhvirtových poskytla Tenisovému světu po výhře v Oldenzaalu exkluzivní rozhovor.

Brendo, gratulujeme vám k dalšímu titulu v nizozemském Oldenzaalu. Za poslední měsíc jste vyhrála už třetí titul a všechny bez ztráty jediného setu. Není to už pro vás rutina?
Děkuju moc za gratulaci. Rutina to pro mě určitě není, i když to tak vypadá. V tenisu člověk může vyhrát i prohrát jakýkoliv zápas. Jsem ale samozřejmě moc ráda, že se mi v poslední době podařilo tři turnaje vyhrát.

Jaký zápas byl pro vás v Oldenzaalu nejtěžší?
Nejtěžší zápas pro mě bylo finále proti domácí Koevermansové. Musím říci, že v něm jsem fyzicky už mlela trochu z posledního.

Pro domácí divokou kartu Koevermansovou byla finálová účast životním úspěchem. Jak byste tento zápas popsala?
Finále bylo hodně těžké. Soupeřka hrála solidní tenis. Už jsem proti ní hrála před pár týdny na šedesátce, tak jsem trochu věděla, co od ní očekávat. Herně jsem na ni byla připravená dobře, ale po fyzické stránce to bylo složité.

Jakého titulu z trojice Hechingen, Lipsko, Oldenzaal si nejvíce ceníte a proč?
Nedokážu říct, kterého titulu si vážím nejvíc. Vážím si každého titulu, který vyhraji.

Všechny triumfy za poslední měsíc jste absolvovala na antuce, ale po tom druhém jste si odskočila na kvalifikaci US Open na tvrdém povrchu. Jak je pro vás složitá změna povrchů?
Změna povrchu je pro mě těžká. Hodně dlouhou dobu jsem hrála jenom na antuce, takže přechod na tvrdý povrch pro mě byla celkem změna. Měla jsem dost krátký čas k adaptaci na beton. Ta změna zpět z betonu na antuku už proběhla bez problémů.

V New Yorku jste podlehla v kvalifikaci na poslední grandslam sezony hned v prvním kole Japonce Učijimaové 1:6, 2:6. Co se tam stalo a jak moc vás porážka v prvním kole trápila a jak dlouho jste se s ní vyrovnávala?
Hlavní problém v New Yorku byl ten, že jsem nebyla zvyklá na betonový tenis a dlouho jsem v zápase hledala nějaký rytmus. Když jsem si ho pak našla, přišlo mi, že byl konec zápasu. Samozřejmě mě to hodně trápilo, každá prohra mě mrzí, ale nějak jsem se s tím vyrovnala a začala trénovat na další turnaje.

Udělala byste zpětně v souvislosti s vaší účastí na US Open něco jinak?
To teď úplně nedokážu říct, ale možná bych si zahrála nějaký zápas na betonu před kvalifikací na grandslam a udělala bych si delší přípravu. Na druhou stranu jsem před US Open vyhrála dva turnaje na antuce, za což jsem ráda, ale zase jsem kvůli tomu měla velmi krátkou přípravu na betonu.

Jaký bude váš další turnajový program a v jakém zdravotním stavu se aktuálně nacházíte?
Momentálně svůj další turnajový plán ještě neznám. Co se týká mého zdravotního stavu, budu teď regenerovat a dávat se do kupy, nicméně žádné vážné zdravotní problémy nepociťuji.