Korejka vyrukovala na Vondroušovou s tahákem! Musím na to být připravena, říká Češka

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Přijet na US Open v roli čerstvé wimbledonské vítězky není nic jednoduchého. Sama se o tom přesvědčila i Markéta Vondroušová, které v úvodním kole amerického grandslamu chvíli trvalo, než se dostala do hry. Po pár gemech ale nervozita opadla, rodačka ze Sokolova začala na kurtu dominovat a levorukou Jihokorejku přesvědčivě porazila. „Má trošku specifický styl, její servis je možná pomalý, ale skoro se z něj nedá nic zahrát. Navíc podává levou rukou. Všechno bylo takové jiné,“ okomentovala utkání česká tenistka.

Markéta Vondroušová si může oddechnout, první grandslamový zápas v roli wimbledonské vítězky zvládla. Jihokorejskou kvalifikantku Na-Lae Han porazila za hodinu a 34 minut po setech 6:3, 6:0. „V úvodní sadě jsem byla dost nervózní, první kola jsou vždycky zrádná a ona už tu měla z kvalifikace tři zápasy odehrané. Ale pak už to šlo dobře,“ líčila světová devítka.

Na-Lae Han, která při své cestě do hlavní soutěže udolala například Američanku s českými kořeny Elizabeth Mandlikovou, se na souboj s Vondroušovou připravila důkladně. Dokonce měla po ruce i tahák se zápisky. „Musím na to být připravená. Každá z nás má nějaký styl, který ostatní znají. Pak už je to spíše mentální záležitost. Tuhle soupeřku jsem skoro neznala, což se mi úplně neděje. Jsem ráda, že jsem zápas takhle zvládla,“ řekla vítězka, jež se v utkání prezentovala agresivní hrou.

„Docela jsem tady dobře trénovala. Řekli jsme si, že takhle prostě na betonu hrát musím, není čas na pinkání. Fakt si chci body uhrávat, chodit i do servisů. Míče jsou tu všelijaké a z tlaku se tu dostává těžko,“ vysvětlila.

Menší infarkt divákům Vondroušová přichystala v závěru druhé sady, kdy uklouzla a nechybělo mnoho, aby si přihodila nějaké zranění. „Všichni mi psali, že to vypadalo děsivě. Ale kotník jsem vůbec necítila, akorát jsem si odřela loket,“ smála se.

V New Yorku se na kurtu potkala i s Uns Džábirovou, tedy wimbledonskou finálovou soupeřkou. Tunisanka však žádnou zášť ke své přemožitelce necítí, ba naopak. „Nevím, jestli byla ráda, že mě vidí. (směje se) Ona je vážně skvělá, v tenise se podobná povaha nevidí. Jsme fakt kamarádky. I když se potkáme v šatně, začneme se bavit. I tréninky jsou super,“ popisovala Vondroušová přátelský vztah se světovou pětkou.

Čtyřiadvacetiletá česká tenistka se ve 2. kole utká s Italkou Martinou Trevisanovou (58.). A v přípravě na nadcházející klání může využít i privilegií, která se s členstvím v užší světové špičce pojí. „Když jsem byla nenasazená, posílali mě hrát dozadu do parku. Na zápasové kurty mě vůbec nepustili. Letos jsem si ovšem mohla zatrénovat i na centrkurtu,“ pochvalovala si.

US Open (muži, ženy, USA, 65 000 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo ženské dvouhry
Na-Lae Han (KOR, 241.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (9.) 3:6, 0:6