Havlíčková zažívá první krizi, pokorně ale hlásí: Musím sklopit uši a makat! Jaká je cesta zpět na vítěznou vlnu?

- Daniel Gargulák

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Před rokem získala na US Open mezi juniorkami titul ve čtyřhře a ve dvouhře skončila coby finalistka jen těsně pod vrcholem, letošní premiéra mezi dospělými jí ale v oblíbeném prostředí nevyšla. Porážka v úvodním kole newyorské kvalifikace s Korejkou Jang je pro osmnáctiletou Lucii Havlíčkovou vyvrcholením období nezdarů. „Budu muset dát trochu hlavu dolů. Sklopit uši, makat a dostat se zase tam, kde jsem byla loni,“ říká talentovaná teenagerka pražské Sparty.

Po snovém období Havlíčkové, které trvalo prakticky celý loňský rok až do letošního března, kdy vyhrála první seniorský turnaj v Trnavě, přišly méně šťastné týdny. České naději navíc vystavila stopku na oblíbeném US Open, ve kterém loni došla mezi juniorkami do finále dvouhry a ovládla čtyřhru, Korejka Jang.

„Zápas byl vyrovnaný. Když jsem hrála aspoň trochu, co jsem chtěla, tak jsem ji přehrála. V prvním setu mě ale bohužel semlela trochu i nervozita. Nebyl vůbec podle mých představ, dělala jsem spoustu chyb. Nebyl to ode mě vůbec dobrý výkon,“ povídala den po prohře v 1. kole kvalifikace US Open Havlíčková.

Na juniorské šampionce French Open z loňského roku bylo znát, že na ni dolehla i tíha okamžiku posledních týdnů. Havlíčkovou neposlouchal servis, nakupila i několik nevynucených chyb.

„Rozhodil mě i první set, který jsem prohrála asi za 20 minut a hned na začátku druhého to bylo 0:2. Člověk už je z toho naťuknutý a i přesto, že to bylo dál vyrovnané, tak jsem byla hlavou hodně dole. Tím jsem si asi prohrála i celý zápas,“ hodnotila velmi upřímně osmnáctiletá hráčka.

Havlíčkové nejdou poslední týdny naproti ani okolnosti, které může sama těžko ovlivnit. Vzpomeňte sami – na pražském podniku WTA jí utkání proti Cornetové přerušila tma zrovna ve chvíli, kdy ho začala otáčet. K utkání úvodního kola kvalifikace v New Yorku pak nastupovala za úplné tmy s umělým osvětlením. Připočtěme navíc fakt, že se o průniku do kvalifikace dozvěděla na poslední chvíli.

„Umělá světla byla hodně nepříjemná. Častokrát se mi při podání stalo, že jsem koukla přímo do světla. Když jsem servis dala do kurtu, další tři vteřiny jsem hledala balónek. Podmínky jsme ale měly stejné, takže si na to nemůžu úplně stěžovat. Přede mnou byly snad dva tříapůlhodinové zápasy. Na to jsme ale zvyklé. Pro mě bylo nepříjemné spíš to umělé osvětlení než čekání, které k tomu patří,“ nehledala sympaticky výmluvy rodačka z Prahy.

„Kdybych měla lepší formu, tak mi i ty večerní zápasy tolik nevadí. Musím začít víc makat, aby se nějaká forma vrátila, protože to teď pro mě není úplně šťastné tenisové období,“ pověděla na rovinu.

Mladá naděje nemá důvod věšet hlavu. Celou kariéru má Havlíčková ještě před sebou a v juniorských kategoriích jasně prokázala, že potenciál stát se elitní hráčkou v sobě rozhodně má. „Zkušenost je to samozřejmě cenná. Loni jsem tady hrála dobře, takže jsem se zpátky těšila. Doufala jsem, že tady zahraju líp, protože mi to tu sedělo. Bohužel to úplně nevyšlo.“

Havlíčková se společně s Barborou Palicovou dostala do kvalifikace US Open takříkajíc za minutu dvanáct. Dle svých slov ale s možnou účastí spíše počítala a ani si nepřihlašovala jiné turnaje. „Sledovali jsme to hodně. Věděli jsme, že budou volné karty, že je to poslední grandslam v roce a někdo by se třeba mohl zranit. Takže jsme byli pozitivní, že to nakonec vyjde,“ prozradila Češka o svých posledních dnech před americkým tenisovým svátkem.

„Teď zavítám ještě na nějakou šedesátku, pak ale asi budeme jezdit na menší turnaje, abych se trochu rozehrála. Tím, jak jsem teď všude prohrávala brzo, mám nahraných málo zápasů. Pokud se začne dařit, budu chtít určitě zkusit i nějaký turnaj WTA. Teď mi padá žebříček, takže to bude těžší, když se ale zadaří a dostanu se zpátky někde okolo 200. místa, tak bych určitě chtěla zkoušet kvalifikace WTA turnajů,“ poodkryla své plány už i směrem k příští sezóně.

„Budu muset dát trochu hlavu dolů. Sklopit uši, makat a dostat se zase tam, kde jsem byla loni,“ hlásila Havlíčková odhodlaně závěrem.

US Open, New York (USA, 65 000 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
Su Jeong Jang (KOR, 152.) – LUCIE HAVLÍČKOVÁ (223.) 6:1, 7:6(5)