Nový tým, znovu titul! Holky ukázaly velké srdíčko, radovala se kapitánka Cetkovská

- Jan Vojkůvka

Rok se s rokem sešel a kapitánka Petra Cetkovská znovu dovedla českou dívčí reprezentaci do 14 let až k zisku titulu mistryň světa! Letošní ročník v Prostějově absolvovala s trojicí Sára Oliveriusová (LTK Liberec), Lucie Slaměníková (TK Precheza Přerov) a Jana Kovačková (TK Sparta Praha), které se ve středu sešly na tiskové konferenci při příležitosti setkání s předsedou Českého olympijského výboru Jiřím Kejvalem.

České tenistky zvládly vyrovnaný prostějovský turnaj nejlépe ze všech kvalifikovaných reprezentací. V základní skupině porazily Slovenky i silné Američanky a připsaly si jediné zaškobrtnutí s Velkou Británií, se kterou prohrály 1:2. V play off však už přemožitelky nenašly. Shodně 2:1 na zápasy porazily Australanky, Srbky a nakonec i Němky.

„Ve čtvrtfinále, semifinále i finále hrály rozhodující čtyřhry. Ukázaly velkým srdíčkem, že chtějí opravdu vyhrát, a já jsem na ně moc pyšná,“ usmívala se na tiskové konferenci kapitánka Petra Cetkovská, která slavila zlaté medaile i v minulé sezoně, kdy vedla Alenu Kovačkovou, Lauru Samsonovou a Elišku Forejtkovou.

O tom, jak náročný letošní turnaj byl, svědčí nejlépe fakt, že se český tým nevešel ani mezi nasazené. „Nebyly favoritky, ale tím, co tomu všechno obětovaly, se jim povedlo něco, čemu bychom na začátku ani nevěřily,“ dodala šťastná Cetkovská, která v klíčových okamžicích neváhala promíchávat sestavkou a ve finále proti Německu si tak zahrály všechny tři její svěřenkyně.

„Petra byla naprosto perfektní, hrozně nám pomáhala. I ve chvílích, kdy jsme na tom nebyly emočně moc dobře,“ pochvalovala si spolupráci s kapitánkou Lucie Slaměníková, která odehrála po boku Sáry Oliveriusové rozhodující čtyřhru proti Bruneové s Kochtaovou.

„Je pro nás obrovská motivace, když teď víme, že jsme mistryně světa. Byly jsme z toho samy překvapené, ale myslím, že nám to trošku dodalo sebevědomí, takže si budeme věřit i v dalších zápasech,“ cituje Lucii web iDNES.cz

„Celý turnaj byl skvělý zážitek a velká zkušenost,“ podotkla s úsměvem Jana Kovačková, která rozhodující debl ve finále sledovala z lavičky, přičemž v předchozím průběhu turnaje zařídila spoustu důležitých vítězství. „Byla jsem méně nervózní, než kdybych byla na kurtu,“ připustila.

Prostějovské mistrovství světa do 14 let je dobrým odrazovým můstkem pro kariéru. V minulosti turnaj hráli v chlapeckých kategoriích Novak Djokovič, Rafael Nadal či Carlos Alcaraz, z dívčí kategorie se z poměrně nedávné doby dají zmínit i české supertalenty jako Linda Nosková či sestry Fruhvirtovy, které na světovém šampionátu sbíraly úspěchy.

Právě české hráčky, které dokázaly v uplynulých letech proniknout na profesionální okruh a dostat se do elitní stovky, nebo na její dohled v případě nyní šestnáctileté Brendy Fruhvirtové, jsou velkou inspirací i pro Sáru Oliveriusovou. „Je obrovskou ctí hrát stejný turnaj jako hrály ony,“ poznamenala na tiskové konferenci talentovaná česká juniorka, která by ráda v další kariéře napodobila úspěšnou cestu svých krajanek.

„Pomůžou mi i reakce na naše vítězství, které byly neskutečné. Říkaly jsme si, že jsme teď trošku známé, výhru jsme si užívaly,“ smála v rozhovoru pro iDNES.cz.