Největší titul, posun žebříčkem i honba za body. Stovka je můj letošní cíl, hlásí B. Fruhvirtová

- Jan Vojkůvka, David Schlegel

Brenda Fruhvirtová má za sebou skvělý týden v německém Hechingenu. Na tamním antukovém turnaji ITF, jenž byl dotován částkou 60 tisíc dolarů, se poprvé v kariéře prodrala k titulu na tzv. šedesátce! Ziskem největší trofeje, ke které prosvištěla ve velkém stylu a bez ztráty setu, zaokrouhlila počet svých turnajových prvenství mezi profesionálkami na deset. A započala tím svůj hon na body, které kvůli loňským triumfům nutně potřebuje.

Minulá sezona byla v podání supertalentované Brendy Fruhvirtové úchvatná. Získala celkem osm trofejí na pětadvacítkách, přičemž hned pět z nich vyhrála v období mezi srpnem a říjnem. Jen z těchto akcí bude v nadcházejících týdnech obhajovat 250 bodů do světového žebříčku, i proto je pro ni klíčové, že se dokázala prokousat k největšímu titulu kariéry v Hechingenu. Těchto 80 bodů se může ukázat jako ohromně důležitých k udržení rankingu.

„Samozřejmě je to určitý tlak, ale nedá se s tím nic dělat. Buď ty body obhájím nebo ne. Nechci na sebe toho tlaku brát moc, protože pak to člověka hodně svazuje,“ řekla Fruhvirtová v rozhovoru pro Tenisový svět k náročnému období, které ji čeká. „Půjdu turnaj po turnaji a uvidíme, jak se mi bude dařit,“ podotkla.

Rozhodně začala velmi dobře. V Hechingenu totiž neztratila ani set a kromě sobotního semifinálového utkání s Annou Bondarovou nepřipustila v žádném dějství ani nějaké vleklé tahanice. „Semifinále byl určitě těžký zápas, ale před zápasem jsem bohužel bojovala trochu se zdravotními problémy,“ připustila Brenda. „ První set byl hodně ošemetný a necítila jsem se úplně stoprocentně. Bondarová je velmi dobrá hráčka a byl to super zápas.“

První set dospěl do tiebreaku, v němž Fruhvirtová nezaváhala. Vyhrála i devátou letošní zkrácenou hru, čímž potvrdila svou obrovskou mentální sílu. „V tiebreacích si docela věřím a tento rok jsem neprohrála ani jeden. Cítím se v nich komfortně,“ těší českou tenistku, která o den později ve finálovém střetnutí dominovala a Slovinku Živu Falknerovou porazila 6:3, 6:1.

„Každý chce na každém turnaji vyhrát. Já se snažím jít spíš zápas od zápasu, ale samozřejmě jsem za tím titulem šla,“ uvedla Fruhvirtová, kterou vítězství vyneslo na 120. místo světa. Už jen pár krůčků od kýžené elitní světové stovky. „Stovka je pro mě určitě letošním cílem. Chtěla bych se tam dostat, ale je to samozřejmě ještě dlouhá cesta. Určitě by to ale bylo krásné,“ zasnila se rodačka z Prahy s tím, že cesta bude o to delší i s ohledem na již zmíněné obhajoby z minulé sezony.

Šestnáctiletá Fruhvirtová si i kvůli tomu nevybírá po turnajovém triumfu volno a hned tento týden usiluje o další úspěch na pětadvacítce v Lipsku. Na tomto turnaji je pro vítězku připraveno 60 bodů, o které se chce česká tenistka pokusit.

A pak? To se teprve uvidí. „Turnaje do zbytku roku ještě nemám naplánované, protože vzhledem k mému věku mám limit na počet turnajů, takže se rozhoduji z týdne na týden,“ poznamenala Fruhvirtová. „Určitě se chystám na US Open. Krátký čas na přechod z antuky na tvrdý povrch není úplně ideální, ale budu se s tím nějak muset vypořádat,“ dodala s tím, že prozatím není rozhodnutá, na které další akce se po kvalifikaci US Open (a případné hlavní soutěži) vypraví.