Hledá cestu z krize. Plíšková se znovu rozešla s Bajinem

- Jan Vojkůvka

Šest porážek z posledních sedmi zápasů, nevydařená antuková i travnatá část sezony a výpadek hned v prvním kole Roland Garros i Wimbledonu. Karolína Plíšková si prochází velmi těžkým obdobím a neuspokojivé výsledky řeší radikálním řezem. Po osmi měsících se loučí s trenérem Saschou Bajinem, jenž si musí hledat nové angažmá.

První spolupráce mezi Plíškovou a Bajinem měla o poznání delší trvání, když probíhala od listopadu 2020 do července 2022. Ta druhá, která začala vystřídáním Leoše Friedla Bajinem loni v prosinci, končí už po osmi měsících.

Opětovné navázání spolupráce přitom zpočátku vypadalo velmi nadějně. Plíšková se dostala do čtvrtfinále Australian Open a výrazně si polepšila ve světovém žebříčku. Následovalo čtvrtfinále v Dubaji, osmifinále v Indian Wells a čtvrtfinále na antuce ve Stuttgartu.

Od té chvíle se ale něco pokazilo. Plíšková od druhé poloviny dubna, kdy prohrála stuttgartské čtvrtfinále s Igou Šwiatekovou, vyhrála už jen jeden červnový zápas v Eastbourne. Jinak sbírala jednu porážku za druhou. Vše vyvrcholilo ve Wimbledonu, kde v úvodní rundě nestačila na kvalifikantku Nataliji Stevanovičovou ze Srbska. To bylo na jednatřicetiletou rodačku z Loun příliš.

„Potřebuju nějaké zápasy a bude to zase dobrý. Betony mám vždycky lepší. Turnaje v Americe se mi obvykle daří, tak uvidíme,“ hovořila posmutněle, ale s nadějí v hlase na tiskové konferenci v All England Clubu. U severoamerické šňůry, kterou by měla zahájit příští týden ve Washingtonu, však už nebude Bajin.

„Díky za další příležitost a také za všechny zábavné okamžiky a vzpomínky, které jsme společně vytvořili. Přeji ti jen to nejlepší a také hodně štěstí na US Open. Doufám, že jednou ten grandslam vyhraješ,“ napsal německý kouč na svém Twitteru.

Jméno trenéra, který Bajina nahradí, zatím Plíšková neoznámila. Existuje pravděpodobnost, že první turnaj(e) absolvuje bez hlavního kouče.