Wimbledon: Lehečka a Kvitová postoupili do osmifinále! Detiuc má první výhru na grandslamu

- Redakce

Petra Kvitová předvádí na letošním Wimbledonu výborné výkony a svou formu potvrdila i ve třetím kole v souboji s kvalifikantkou Natalijí Stevanovičovou ze Srbska, kterou porazila ve dvou setech. Jiří Lehečka ovládl své první wimbledonské třetí kolo v kariéře, když v pěti setech porazil světovou patnáctkou z USA Tommyho Paula. Barbora Strýcová po boku Tchajwanky Su-wej Sie zvládla druhé kolo čtyřhry. Další Češky absolvovaly první kolo čtyřhry, začaly také hlavní soutěže juniorů a juniorek.

Lehečka ovládl pětisetové drama
Spanilá jízda Jiřího Lehečky (37.) pokračuje. Na Wimbledonu proklouzl už do osmifinále, když po setech 6:2, 7:6(2), 6:7(5), 6:7(9) a 6:2 a necelých čtyřech hodinách vyprovodil z kurtu Američana Tommyho Paula (15.).

Rodák z Kněžmostu ovládl úvodní sadu ve velkém stylu. Soupeře dvakrát brejkl a na kurtu dominoval, když se mu podařilo nasázet 15 winnerů (Američan jich zapsal pouze šest). Za půl hodiny bylo hotovo a následoval druhý set, jenž byl o poznání vyrovnanější. Tenisté si drželi servis a rozhodnout musel tiebreak, ve kterém od začátku dominovala česká jednička.

Do zkrácené hry dospělo i třetí dějství. Lehečka byl blízko vítězství, když v ní vedl už 5:3. Jenomže vzápětí přišel minibrejk a Paul získal všechny další výměny na svou stranu. Pořádné drama nastalo v tiebreaku čtvrté sady. Američan si utvořil náskok 6:2, čtyři setboly však neproměnil. Lehečka průběh otočil na 8:7 a mohl zápas uzavřít, kvůli chybnému vyžádání jestřábího oka se mu to ale nepovedlo. Vzápětí už se Tommy Paul zvedl a dostal klání do závěrečného setu.

V něm už byl Jiří Lehečka jasně lepším hráčem, díky dvěma brejkům zvítězil 6:2 a postoupil do osmifinále, ve kterém se utká s Daniilem Medveděvem (3.).

„Zápas byl od začátku do konce tak náročný. Po nepovedeném jestřábím oku jsem myslel, že se půjdu zakopat pod zem. Naštěstí jsem byl schopný to rozdýchat a vrátit se v pátém setu ve velkém stylu. A myslím, že jemu došla šťáva. Musel hodně běhat, byl pod tlakem,“ nechal se slyšet Lehečka.

Kvitová potvrdila roli favoritky
Petra Kvitová (9.) splnila v utkání 3. kola Wimbledonu roli velké papírové favoritky a postoupila po výhře 6:3 a 7:5 nad Natalijí Stevanovičovou (225.) do osmifinále. Srbská kvalifikantka se postarala ve třetím gemu o úvodní brejk, ale nepotvrdila ho. V šesté hře Kvitová zabodovala na příjmu čistou hrou.

Ve druhém setu vedla dvojnásobná turnajová šampionka už 4:2, Stevanovičová ale otočila třemi gemy v řadě na 4:5. Následovala více než dvouhodinová pauza kvůli dešti.

Češka po návratu na kurt vyhrála deset výměn v řadě. V závěrečném gemu odvrátila za stavu 6:5 tři brejkboly a skrze čtvrtý proměněný mečbol klání ukončila. Její další protivnicí bude Tunisanka Džábirová, přemožitelka Kanaďanky Andreescuové.

„Byl to těžký zápas, i kvůli dešťové přeháňce. Ona hodně využívá čopy a hraje jinak než ostatní tenistky. Během utkání jsem musela být klidná. Nakonec jsem to nějak zvládla. Měla jsem ale o trochu více chodit na síť,“ uvedla Kvitová.

Detiuc svou premiéru vyšperkovala výhrou
Svůj první start na Wimbledonu má za sebou Anastasia Detiuc. A úspěšný, česká tenistka v úvodním kole čtyřhry porazila po boku Venezuelanky Andrey Gámizové domácí pár Christieová, Collinsová, a to za dvě hodiny a šest minut po setech 6:4, 2:6 a 6:3.

Detiuc s Gámizovou v utkání čelily hned patnácti brejkbolům, přičemž dvanáct z nich dokázaly odvrátit. Naopak k vítězství v zápase stačilo česko-venezuelskému duu proměnit tři brejkboly ze šesti. V další rundě se utkají s vítěznou dvojicí ze souboje mezi Rachimovovou, Sasnovičovou a Gauffovou s Pegulaovou.

„Byly jsme trochu nervózní, v prvním setu jsme prohrávaly 2:4 a 0:30. Zkraje druhého setu jsme nevyužily nějaké šance, ale pak se to otočilo. Diváci sice fandili více Britkám než nám, ale stejně to bylo skvělé. Mám velkou radost, je to neskutečné. Jsme vděčné za to, že jsme mohly hrát,“ vyprávěla Tenisovému světu Anastasia Detiuc.

Strýcová je už v osmifinále
Barbora Strýcová při svém wimbledonském návratu září. Česká tenistka po boku Tchajwanky Sie Su-wej postoupila do osmifinále čtyřhry, když společně porazily duo Jekatěrina Alexandrovová, Jang Čao-süan, a to za necelé dvě hodiny po setech 3:6, 6:2 a 6:4.

Česko-tchajwanská dvojice ztratila jen dvakrát servis, přičemž soupeřkám ho prolomila třikrát. Stylové bylo taktéž zakončení souboje, o které se postarala svým esem Barbora Strýcová. V dalším kole Sie se Strýcovou vyzvou japonsko-indonéský pár Katoová, Sutjiadiová.

Vondroušová s Kolodziejovou nezaváhaly
Markéta Vondroušová a Miriam Kolodziejová slaví na Wimbledonu postup do druhého kola čtyřhry. Český pár si na úvod soutěže poradil s italsko-rakouskou dvojicí Erraniová, Grabherová, kterou porazil za hodinu a deset minut po sadách 6:3 a 6:4.

Češky si utkání trochu zkomplikovaly ve druhém dějství. Vedly už 5:2, jenže v následném gemu nevyužily mečbol a přišly o servis. Za stavu 5:4 dospěla hra ke shodě, kterou si už Vondroušová s Kolodziejovou pohlídaly. V příštím kole tak vyzvou ukrajinsko-rumunské duo Kosťuková, Ruseová.

Martincová končí také ve čtyřhře
Česko-chorvatský pár Tereza Martincová, Donna Vekičová končí v úvodním kole wimbledonské čtyřhry. V něm nestačily na duo Laura Siegemundová, Věra Zvonarevová, jemuž podlehly za hodinu a 35 minut po setech 4:6 a 5:7.

V první sadě si oba páry dlouho držely servis. To platilo až do stavu 5:4 ve prospěch Siegemundové se Zvonarevovou, které tehdy soupeřky brejkly a ujaly se vedení.

Ve druhém setu vše napovídalo tomu, že si ho podmaní Martincová s Vekičovou. Dostaly se do vedení 5:3, k dispozici měly dokonce tři setboly. Jenomže ani jeden z nich nevyužily, přičemž všechny následující gemy prohrály.

Vybrané zápasy 6. hracího dne Wimbledonu

3. kolo mužské dvouhry
JIŘÍ LEHEČKA (37.) – Tommy Paul (USA, 15.) 6:2, 7:6(2), 6:7(5), 6:7(9), 6:2
Alejandro Davidovich Fokina (ESP, 34.) – Holger Rune (DEN, 6.) 3:6, 6:4, 6:3, 4:6, 6:7(8)
Laslo Djere (SRB, 60.) – Stefanos Tsitsipas (GRE, 5.) 4:6, 6:7(5), 4:6
Daniil Medveděv (3.) – Marton Fucsovics (HUN, 67.) 4:6, 6:3, 6:4, 6:4
Carlos Alcaraz (ESP, 1.) – Nicolás Jarry (CHI, 28.) 6:3, 6:7(6), 6:3, 7:5
Alexander Zverev (GER, 21.) – Matteo Berrettini (ITA, 38.) 3:6, 6:7(4), 6:7(5)

3. kolo ženské čtyřhry
Natalija Stevanovičová (SRB, 225.) – PETRA KVITOVÁ (9.) 3:6, 5:7
Anna Blinkovová (40.) – Aryna Sabalenková (2.) 2:6, 3:6
Uns Džábirová (TUN, 6.) – Bianca Andreescuová (CAN, 50.) 3:6, 6:3, 6:4
Katie Boulterová (GBR, 89.) – Jelena Rybakinová (KAZ, 3.) 1:6, 1:6

2. kolo ženské čtyřhry
Sie (TPE), STRÝCOVÁ – Alexandrovová, Jang (CHN) 3:6, 6:2, 6:4

1. kolo ženské čtyřhry
DETIUC, Gamizová (VEN) – Christieová, A. Collinsová (obě GBR) 6:4, 2:6, 6:3
Erraniová (ITA), Grabherová (AUT) – KOLODZIEJOVÁ, VONDROUŠOVÁ 3:6, 4:6
Siegmundová (GER), Zvonarevová – MARTINCOVÁ, Vekičová (CRO) 6:4, 7:5
NOSKOVÁ, Wang (CHN) – BOUZKOVÁ, Sorribesová Tormová (ESP) odloženo na 9.7.

1. kolo smíšené čtyřhry
Middelkoop (NED), Sutjiadiová (IDN) – Gonzalez (MEX), STRÝCOVÁ odloženo na 9.7.

1. kolo dvouhry juniorů
JAKUB FILIP (-) – Charlie Robertson (GBR, -) 4:6, 2:6

1. kolo dvouhry juniorek
Rebecca Munková Mortensenová (DEN, 1039.) – ALENA KOVAČKOVÁ (-) 6:2, 6:3
Melisa Ercanová (TUR, 745.) – LAURA SAMSONOVÁ (-) odloženo na 9.7.
Luciana Moyanová (ARG, 888.) – NIKOLA BARTŮŇKOVÁ (348.) odloženo na 9.7.