Žádná politika! Sabalenková před startem Wimbledonu vyslala jasný vzkaz

- Jan Vojkůvka

Běloruská tenistka Aryna Sabalenková se před startem Wimbledonu vyjádřila na tiskové konferenci zcela jasně – do Londýna přijela kvůli tenisu, na žádné dotazy ohledně politické situace reagovat nebude. Bude zajímavé sledovat, jestli se na její cestě turnajem skutečně podaří dotazům ohledně válečné situace a politiky vyhnout.

Pětadvacetiletá Sabalenková patří ke spolufavoritkám celého Wimbledonu. V roce 2021 ve slavném All England Clubu prošla do semifinále a letos by na to ráda po roční absenci navázala.

Že by se jí mohlo skutečně dařit, naznačují výsledky ze všech letošních grandslamových turnajů. Běloruska vyhrála Australian Open a na Roland Garros postoupila do semifinále, kde ji nakonec v třísetové bitvě vyřadila Karolína Muchová.

Aby si dala nejlepší šance k úspěchu na travnatých dvorcích, chce se obklopit pouze pozitivní atmosférou. Za tím účelem vyslala na předturnajové tiskovce všem novinářům jasný vzkaz – žádná politika!

„Než budeme pokračovat, ráda bych řekla, že nebudu mluvit o politice. Jsem tu od toho, abych mluvila pouze o tenisu. Pokud máte nějaké politické otázky, můžete požádat zástupce WTA nebo turnaje. Mohou vám poslat přepis mých odpovědí z předchozích turnajů,“ zdůraznila. Nehodlá totiž opakovat situaci z French Open, kdy politika zastínila její pařížské výsledky.

Otázkou ovšem je, jak dlouho novináři budou její žádost respektovat. Ať chceme, nebo ne, politika je součástí sportu od nepaměti. Byť bychom rádi rozlišovali sport a politiku, prakticky to není tak jednoduché.

Sabalenková se ovšem o politice bavit nechce, nechce pokračovat v duchu, který byl nastaven v Paříži. Ne každý ale dokáže toto přání respektovat. Přeci jen, Bělorusko se stalo azylem pro Wagnerovce. A i když se Sabalenková vyjádřila, že v tuto chvíli kvůli válce na Ukrajině prezidenta Lukašenka nepodporuje, najdou se mnozí, co by rádi znali její názor na dění posledních týdnů.