Wimbledon rozlosován! Kvitová začne proti Paoliniové, dojít může na velké derby. Těžký start pro muže

- Filip Lefenda

V Londýně byl během pátečního dopoledne rozlosován letošní ročník Wimbledonu. V osudí se octlo celkem čtrnáct českých tenistů. Na koho v prvním kole travnatého grandslamu narazí?

Dvojnásobná šampionka Petra Kvitová vstoupí do turnaje soubojem s 42. hráčkou žebříčku Italkou Paoliniovou. Ve třetím kole může narazit česká jednička na krajanku Karolínu Plíškovou, jež v Londýně začne proti kvalifikantce Stevanovičové, Srbce z třetí světové stovky.

S poměrně nepříjemným losem se budou muset popasovat Barbora Krejčíková a Karolína Muchová. Prvně jmenovanou světovou desítku čeká zdatná travařka v podobě domácí Britky Watsonové. Před dvěma týdny došla na podniku WTA v Nottinghamu z kvalifikace až do semifinále. Finalistka letošního Roland Garros Muchová pak vyzve nevyzpytatelnou Němku Niemeierovou.

Loňská wimbledonská čtvrtfinalistka Marie Bouzková se pokusí ukončit sérii čtyř porážek proti Švýcarce Waltertové. Markéta Vondroušová bude na úvod čelit jednomu z objevů letošní sezony – 55. hráčce žebříčku Stearnsové ze Spojených států.

Linda Nosková absolvuje premiéru v All England Clubu s Maďarkou Gálfiovou a v případě úspěchu může narazit ve druhém kole na krajanku Muchovou. Její jmenovkyně Linda Fruhvirtová bude mít zkraje týdne podstatně těžší úlohu, neboť vyzve třicátou nasazenou Chorvatku Martičovou. Nasazená protivnice čeká i na Kateřinu Siniakovou. Los jí přisoudil světovou čtyřiadvacítku Číňanku Čeng.

Proti žebříčkově výše postaveným soupeřkám budou v prvním kole bojovat také Tereza Martincová, jež se střetne s bývalou semifinalistkou Roland Garros Argentinkou Podoroskou, a Barbora Strýcová, která se po necelých dvou měsících znovu utká s Belgičankou Zanevskou. Na antuce v Římě ji dokázala zkušená Češka z pozice výrazné papírové outsiderky porazit.

S českými muži se los příliš nepáral. Jiří Lehečka začne proti nepříjemnému Rakušanovi Sebastianu Ofnerovi. Ten se na třetí letošní grandslam naladil finálovou účastí na travnatém challengeru v Ikley.

Tomáš Macháč bude čelit nejen silnému soupeři, ale i nepřízni fanoušků. Utká se totiž s dvanáctým nasazeným Britem Norriem. Díky chráněnému žebříčku startuje na Wimbledonu také Jiří Veselý. Zaskočit se pokusí semifinalistu nedávného podniku z Queen´s Clubu Američana Kordu, jenž je coby 25. tenista žebříčku v současnosti na svém osobním maximu.

Wimbledon (GBR, 44 700 000 GBP, tráva)
1. kolo mužské dvouhry
JIŘÍ LEHEČKA (36.) – Sebastian Ofner (AUT, 69.)
TOMÁŠ MACHÁČ (107.) – Cameron Norrie (GBR, 13.)
JIŘÍ VESELÝ (521.) – Sebastian Korda (USA, 25.)

Kompletní los mužské dvouhry.

1. kolo ženské dvouhry
PETRA KVITOVÁ (9.) – Jasmine Paoliniová (ITA, 42.)
BARBORA KREJČÍKOVÁ (10.) – Heather Watsonová (GBR, 149.)
KAROLÍNA MUCHOVÁ (16.) – Jule Niemeierová (GER, 103.)
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (18.) – Natalija Stevanovičová (SRB, 223.)
MARIE BOUZKOVÁ (32.) – Simona Waltertová (SUI, 115.)
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (40.) – Peyton Stearnsová (USA, 55.)
LINDA NOSKOVÁ (45.) – Dalma Gálfiová (HUN, 124.)
LINDA FRUHVIRTOVÁ (49.) – Petra Martičová (CRO, 30.)
KATEŘINA SINIAKOVÁ (52.) – Čchin-wen Čeng (CHN, 24.)
TEREZA MARTINCOVÁ (113.) – Nadia Podoroská (ARG, 78.)
BARBORA STRÝCOVÁ (677.) – Maryna Zanevská (BEL, 92.)

Kompletní los ženské dvouhry.