Fruhvirtovou na Wimbledonu dostihly zdravotní potíže. Bylo otázkou, kdy se to ozve, přiznala

- Marek Janoš

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Zdravotní problémy ukončily spanilou jízdu Brendy Fruhvirtové wimbledonskou kvalifikací. Ve finálovém kole bojovala s Číňankou Jüe Jüan do poslední chvíle a duel i přes bolesti natáhla na tři sety, nakonec ovšem soutěž opouští po prohře 6:3, 4:6, 3:6.

Dva zápasy v řadě začala Brenda Fruhvirtová kanárem, dvakrát soupeřky vymetla z kurtu po hodině a několika minutách k tomu. Velmi podobný scénář nejprve mělo i finále kvalifikace proti Číňance Jüe Jüan. 

Ve druhém setu ovšem přišly pro mladičkou Češku komplikace. „Špatně jsem podklouzla a od té doby jsem se začala trochu trápit. Při servisu mě pak znovu chytla levá noha, takže jsem nemohla servírovat naplno,“ narážela na zdravotní problémy, které ji trápily už před startem londýnského turnaje.

„Do posledního dne jsem si nebyla jistá, jestli budu vůbec schopná hrát,“ přiznala šestnáctiletá tenistka.

Potíže s levou nohou však v prvních dvou zápasech do jisté míry ustoupily. „V předchozích utkáních to bylo v pohodě. Problém byl v levé noze, ale dala jsem to celkem rychle do pořádku,“ vysvětlila Brenda.

Zdravotní trable se projevily až v duelu s Jüan. Fruhvirtová vedla ve druhém setu 3:0, ale pak prohrála čtyři hry v řadě a za stavu 4:3 s brejkem pro soupeřku si už musela vyžádat ošetření.

„Nejsem typ hráčky, která se vymlouvá na fyzické potíže. První set i začátek druhého jsem hrála velice slušně. Dařilo se mi hrát to, co jsem potřebovala. Jak jsem ale fyzicky odešla, tak už byla hra o něčem úplně jiném. Člověk to pak zkouší do poslední chvíle, ale už to bylo těžké,“ litovala talentovaná hráčka.

Dlouhé výměny ji pak stály spoustu sil, musela hrát přes bolest. Navíc se dostavila únava z předchozích utkání. 

„Jakmile nejste stoprocentní, v těžkých zápasech to kompenzujete vším možným. Po dvou zápasech jsem byla už hodně fyzicky unavená a všechno mě bolelo, takže bylo jen otázkou času, než se něco ozve,“ řekla Fruhvirtová.

Po ošetření se vrátila na kurt, ale trable ji provázely nadále. „Podání už tam nebylo, přitom zrovna to je na trávě velmi důležité. Bylo to těžké a k tomu mě ještě začala bolet ruka. Dále už to nešlo,“ mrzelo ji.

Jedním z faktorů, který neprospěl jejímu zdravotnímu stavu, byl specifický travnatý povrch. „Stává se, že na trávě často podklouznete. Celkově je to na pohyb velice náročné, hlavně fyzicky,“ zdůraznila.

Navzdory smutnému závěru ale hodnotí svůj premiérový travnatý turnaj dobře. „Dnes mě to určitě mrzí, ale kvalifikaci beru pozitivně, protože jsem se už před ní potýkala se zdravotními potížemi. Dva zápasy se mi povedly a podala jsem nějaký výkon. Hrát na trávě je pro mě navíc super zkušenost,“ shrnula své působení Fruhvirtová.

Wimbledon (GBR, 44 700 000 GBP, tráva)
Finále kvalifikace žen
Jüe Jüan (CHN, 106.) – BRENDA FRUHVIRTOVÁ (137.) 3:6, 6:4, 6:3