Wimbledon: Brenda Fruhvirtová opanovala derby, Palicová zvládla třísetovou bitvu

- Redakce

Do ženské kvalifikace Wimbledonu naskočila v úterý čtveřice českých teenagerek. Hned v první rundě na sebe v Roehamptonu narazily Brenda Fruhvirtová a Sára Bejlek, z vítězství 6:0 a 7:5 se radovala šestnáctiletá Fruhvirtová. Grandslamová debutantka Lucie Havlíčková prohrála se Španělkou Marinou Bassolsovou Riberaovou, Barbora Palicová naopak udolala ve třech setech Kathinku von Deichmannovou z Lichtenštejnska.

Brenda Fruhvirtová zvládla kvalifikační derby
Vítězkou atraktivního derby dvou talentovaných českých teenagerek se v úvodním kole kvalifikace Wimbledonu stala šestnáctiletá Brenda Fruhvirtová (137.). Na trávě v Roehamptonu porazila za pouhých 64 minut 6:0 a 7:5 o rok starší krajanku Sáru Bejlek (204.).

Fruhvirtová vlétla do utkání jako uragán. V úvodní sadě prohrála pouhé dva míče (z toho jeden po vlastní dvojchybě) a nadělila soupeřce za čtvrt hodiny kanára. Ve druhém dějství odskočila Fruhvirtová do náskoku 2:0, Bejlek se ale postupně herně přeci jen zvedla a dokázala manko brejku zlikvidovat. Za stavu 5:4 pak měla Bejlek na příjmu dokonce setbol, ale nevyužila ho. Následně získala Fruhvirtová na returnu klíčový brejk a skrze další odvrácený brejkbol duel doservírovala do zdárného konce.

„Nastoupila jsem do zápasu velice dobře. Ani jsem nečekala, že první set bude takový, jelikož šlo o můj první zápas na trávě a nevěděla jsem, co od toho čekat. Šla jsem si to hlavně užít, když šlo o mou první kvalifikaci Wimbledonu,“ pravila po úspěšném vystoupení Fruhvirtová. „Dnes jsem se cítila hodně komfortně na servisu, takže jsem si v těch situacích, kdy mi hrozil brejk, hodně věřila.“

Ve druhém kole kvalifikace narazí na Kanaďanku Katherine Sebovovou (157.).

Palicová udolala po dvou a půl hodinách Deichmannovou
Barbora Palicová (215.) při své premiérové účasti ve wimbledonské kvalifikaci nezaváhala a v dramatickém boji porazila Lichtenštejnku Kathinku von Deichmannovou (393.). Česká tenistka v prvním kole zvládla náročnou třísetovou bitvu, která se protáhla na dvě hodiny a 37 minut, a zvítězila 6:3, 5:7, 6:4.

Zatímco první sadu rozhodl jediný brejk české hráčky ze čtvrté hry, od druhého dějství bylo k vidění spoustu brejků. Palicová vedla už 5:2, ale pak třikrát v řadě prohrála podání a nakonec i celý druhý set 5:7.

V rozhodující sadě přišla česká tenistka dvakrát o výhodu brejku, ale v sedmém gemu se jí povedlo přes devět shod ještě jednou prorazit Deichmannové podání a duel následně úspěšně doservírovala.

„Hodnocení je pozitivní. Myslím na to, že jsem to vybojovala. Byl to boj o každý balon,“ připustila po vítězství Palicová. „Na trávě je to hodně nevyzpytatelné, protože jsem buď nahoře, nebo dole. Musela jsem se soustředit na každý balon.“

„Ve druhém setu jsem měla vedení 5:2 a nepodržela jsem si servis, ona se tím nakopla a já jsem trošku zvolnila. Myslela jsem si, že už to zvládnu, což je špatně. Ve třetím se mi ale povedlo ji zlomit a vyhrát to,“ dodala česká tenistka.

V dalším kole se Barbora Palicová utká s Coco Vandewegheovou (192.) ze Spojených států.

Havlíčková nedokázala najít recept na Bassolsovou
Lucie Havlíčková (205.) končí ve wimbledonské kvalifikaci v úvodním kole. Nad síly mladé české tenistky byla Španělka Marina Bassolsová (131.), se kterou prohrála 6:7(4), 3:6.

Zatímco v prvním setu musela neustále dohánět ztrátu, ve druhé sadě se ujala s brejkem vedení 2:1. Jenže dlouho se z náskoku neradovala, Bassolsová okamžitě srovnala na 2:2 a po dalším úspěchu na returnu v osmé hře dotáhla zápas do vítězného konce.

„Začala jsem dobře, hned ve druhém gemu jsem ale bohužel nevyužila brejkboly. Najednou to bylo 1:3 pro soupeřku. I když jsem ji pak brejkla, tak jsem se hned nechala brejknout zpátky. V tiebreaku jsem to pak už nedohnala. Ve druhém setu už to pak nevyšlo vůbec,“ hodnotila smutně Havlíčková.

„Jsem ale ráda, že jsem se sem dostala, a určitě jsem si to užila, protože servis, areál a vlastně všechno je na mnohem lepší úrovni než na turnajích, na kterých hraju obvykle,“ lebedila si Havlíčková. „Vzpomínat budu na to, že snad poprvé, co jsem v Londýně, bylo čtyři dny hezky a první dny bylo snad třicet stupňů. Na to budu vzpomínat v dobrém,“ dodala.

Wimbledon (GBR, 44 700 000 GBP, tráva)
1. kolo ženské kvalifikace
SÁRA BEJLEK (204.) – BRENDA FRUHVIRTOVÁ (137.) 0:6, 5:7
Kathinka von Deichmannová (LIE, 393.) – BARBORA PALICOVÁ (215.) 3:6, 7:5, 4:6
LUCIE HAVLÍČKOVÁ (205.) – Marina Bassolsová Riberaová (ESP, 131.) 6:7(4), 3:6

Kompletní výsledkový servis naleznete na webu turnaje.