Velký návrat do Halle! Federer oslavil výročí, promluvil o trénování dětí i sledování výsledků

- Marek Bartošík

Poprvé od londýnského Laver Cupu, na němž loni ukončil svou bohatou kariéru, se Roger Federer objevil v dějišti konání profesionální tenisové akce. Legendární Švýcar zavítal do německého Halle, kde mezi lety 2003 a 2019 celkem desetkrát triumfoval, aby se zúčastnil oslav 30. výročí založení populárního turnaje.

Bouřlivý aplaus si vysloužil jako vždy elegantně oblečený Roger Federer, když se vrátil na centrální dvorec tenisového areálu v Halle. Právě tam prožil jednačtyřicetiletý Švýcar spoustu krásných momentů a desetkrát pozvedl nad hlavu trofej pro vítěze (stejný počet titulů získal ještě v domovské Basileji).

Dvacetinásobný grandslamový šampion obdržel od organizátorů drobnou cenu, jež připomíná jeho desítku prvenství v Halle z let 2003–2006, 2008, 2013–2015, 2017 a 2019. Součástí Federerova programu bylo mimo jiné hodinu trvající podepisování a focení se s fanoušky a také rozhovor pro platformu Tennis TV.

„Strávil jsem tady spoustu příjemného času, ve druhé polovině kariéry i s rodinou. Moje děti pobíhaly po celém areálu,“ vzpomínal s úsměvem Federer, po němž je v Halle pojmenována i ulice.

Populární Maestro sice loni v září nadobro zmizel z tenisového kolotoče, dění na turnajích ale pozorně sleduje.

„Jsem velmi překvapený, jak často kontroluji skóre. Možná třikrát denně,“ poznamenal. „Sleduji hlavně sestřihy, protože mám docela dost práce. Zápasy jsou skvělé. Myslím, že úroveň hry je stále vyšší a vyšší, což je hezké vidět. Jsou to dobré časy pro tenis.“

Moderátora rozhovoru pochopitelně zajímalo i to, jestli se Federer po ukončení kariéry věnuje bílému sportu alespoň na rekreační úrovni.

„Tenis už moc nehraji. Není to tak, že bych zarezervoval kurt, zavolal přátelům a řekl jim: ‚Pojďme si zahrát tenis.‘ Ale hraji dost se svými dětmi, snažím se jim trochu pomoct a být jejich trenérem, což není lehké,“ usmíval se legendární Švýcar.

„Na kurtu spolu s dětmi prožíváme dobré momenty a vytváříme si příjemné vzpomínky. Doufám, že časem, až se moje tělo uzdraví a budu připraven, odehraji nějaké exhibice,“ doplnil jeden z nejlepších tenistů historie.