Losy ATP/WTA: Do akce se vrhne 11 českých zástupců. Na programu i atraktivní derby

- Jan Vojkůvka

Příští týden budou mít čeští tenisoví fanoušci velké žně. Na celkem třech travnatých turnajích naskočí dohromady 11 českých tenistů. Na okruhu WTA v Berlíně se představí čtyři Češky, v Birminghamu pak dalších šest. V londýnském Queen's Clubu pak bude hrát Jiří Lehečka na turnaji ATP.

Bohatší program na standardních turnajích ATP a WTA by si snad čeští fanoušci ani přát nemohli. Vlastně mohli, ale nebojme se skromnosti. Celkem deset žen a jeden muž se budou od pondělí rvát na třech travnatých turnajích nejvyšší kategorie a budou usilovat o úspěchy.

Začněme Berlínem. V německém hlavním městě se představí celkem čtyři Češky a na programu bude opravdu hodně atraktivní derby. V něm se proti sobě postaví Karolína Plíšková s Petrou Kvitovou. Obě hráčky do této travnaté části sezony teprve vstoupí a predikovat jejich formu je složité. A to i s ohledem na to, že antuková část sezony nevyšla ani jedné podle představ a nepovedlo se jim navázat na kvalitní výkony z betonů.

Zatímco dvě zkušené české tenistky čeká sedmý vzájemný zápas při vyrovnané bilanci 3-3, i další Češky čekají dost obtížné zápasy. Kateřina Siniaková si zahraje s Coco Gauffovou, přičemž se světovou sedmičkou má negativní bilanci 1-4. Markéta Vondroušová pak narazí na Kanaďanku Biancu Andreescuovou, kterou sice nedávno v Římě deklasovala 6:0, 6:1, ale Andreescuová není antukářka a na trávě předvádí o poznání lepší a nebezpečnější hru. Naopak Vondroušové se na trávě dlouhodobě nedaří.

Přesuneme se do Birminghamu, kde hlavní soutěž odehraje celkem šest Češek! O rozšíření jejich řad se postarala Tereza Martincová, která se úspěšně probila kvalifikací a prozatím čeká na dolosování. Teoreticky ji mohou v prvním kole potkat i krajanky Barbora Krejčíková, jež bude plnit roli nasazené jedničky, a Barbora Strýcová. Obě totiž v prvním kole nastoupí proti kvalifikantkám.

Poměrně slušný los má Marie Bouzková, která si sice zahraje proti žebříčkově výše umístěné soupeřce, ale Američanka Bernarda Peraová nepatří k nejkvalitnějším tenistkám na trávě. Na tomto povrchu má totiž negativní bilanci. Los naopak nebyl zrovna milostivý k Lindě Fruhvirtové, na kterou čeká velmi zkušená Elina Svitolinová.

Svou premiéru na trávě mezi profesionálkami absolvuje osmnáctiletá Linda Nosková, která se ale bude muset popasovat se světovou sedmnáctkou Jelenou Ostapenkovou. Lotyška navíc patří tak trochu ke specialistkám na trávu, když na tomto povrchu vyhrála 40 z 59 zápasů, už byla v semifinále (2018) a čtvrtfinále (2017) Wimbledonu a vybojovala předloni titul v Eastbourne.

Na okruhu ATP se příští týden představí Jiří Lehečka. Český tenista, jenž ve Stuttgartu vybojoval svou první výhru na trávě v profesionální kariéře, nastoupí v londýnském Queen's Clubu, kde jej čeká v úvodním kole Španěl Alejandro Davidovich Fokina. Nejedná se o úplně nejjednodušší los, na druhou stranu se však jedná o hratelného soupeře. V osmifinále pak hrozí střetnutí s Carlosem Alcarazem.

WTA Berlín
1. kolo
Kateřina Siniaková (54.) – Coco Gauffová (USA, 7.)
Karolína Plíšková (18.) – Petra Kvitová (9.)
Markéta Vondroušová (53.) – Bianca Andreescuová (CAN, 37.)

Kompletní los naleznete zde.

WTA Birmingham
1. kolo
Barbora Krejčíková (12.) – kvalifikantka
Linda Fruhvirtová (58.) – Elina Svitolinová (UKR, 73.)
Marie Bouzková (33.) – Bernarda Peraová (USA, 27.)
Barbora Strýcová (682.) – kvalifikantka
Linda Nosková (50.) – Jelena Ostapenková (LAT, 17.)
Tereza Martincová (121.) – čeká na dolosování

Kompletní los naleznete zde.

ATP Londýn
1. kolo
Jiří Lehečka (37.) – Alejandro Davidovich Fokina (ESP, 33.)

Kompletní los naleznete zde.