Třetí pětadvacítka doma! Knutsonová se znovu výrazně přiblížila vysněné grandslamové kvalifikaci

- Jan Vojkůvka

Gabriela Knutsonová potřetí v této sezoně vyhrála turnaj kategorie ITF W25! V portugalském Guimaraesu ji nerozhodil ani déšť, který přerušil její finálový zápas s Američankou Madison Siegovou za stavu 5:3 v prvním setu. Česká tenistka po návratu na kurt úvodní dějství dopodávala, následně zvládla lépe i druhý set a zvítězila 6:3, 6:4.

Šestadvacetiletá Knutsonová, která stále objíždí turnaje bez trenéra, pokračuje úspěšně v plnění svého snu proniknout do grandslamové kvalifikace. Vítězka letošních pětadvacítek ve Frederictonu a Monzonu si v neděli v portugalském Guimaraesu podmanila další turnaj stejné kategorie a vybojovala třetí singlovou trofej v kariéře.

Na cestě do finále ztratila Knutsonová pouze jeden set ve čtvrtfinále s Garcíaovou-Perezovou, jinak ale předváděla kvalitní a spolehlivé výkony, připisovala si hladké výhry a ve stejném duchu pokračovala i v nedělním souboji o titul.

Turnajovou trojku čekala ve finále nenasazená dvacetiletá Madison Siegová, se kterou si Češka poradila za hodinu a 36 minut čistého času. Duel totiž v průběhu první sady přerušil déšť.

Knutsonová v prvním setu ztratila vedení 3:1 a nechala soupeřku srovnat. V osmém gemu jí ale znovu prorazila podání, načež chtěla úvodní dějství dopodávat. Začalo ale pršet a hráčky byly poslány do zázemí, kde čekaly, až se počasí umoudří.

Když se Knutsonová se Siegovou vrátily na kurt, měla nasazená trojka vše pod kontrolou. První sadu dopodávala a do druhé vstoupila brejkem hned v prvním gemu. Vedení o jeden servis dotáhla až do koncovky, přičemž v průběhu setu odvrátila dva brejkboly, a zápas doservírovala.

Knutsonová si nadále plní svůj sen o grandslamové kvalifikaci, ke které je po triumfu v Guimaraesu už opravdu blízko. Za dva týdny bude mít ve světovém žebříčku 318 bodů a vystoupá někam ke 230. místu. Jelikož až do října bude obhajovat minimum bodů, může v nadcházejících týdnech a měsících dál vylepšovat svůj ranking a už na US Open by mohla být její snaha po zásluze odměněna.