Denní menu, 17.6.2023: Pavlásek slaví v Bratislavě titul, Martincová postupuje kvalifikací v Birminghamu

- Redakce

Adam Pavlásek získal druhý deblový titul v řadě, tentokrát se z triumfu raduje na challengeru v Bratislavě. Tereza Martincová si připsala letošní první vítězství na trávě a zvládla vstup do kvalifikace v Birminghamu. Dominik Palán se na kurtu v korejském Čchang-wonu potil více než tři hodiny, ale do finále nakonec nepostoupil. Stejně dopadla v Říčanech také Tereza Valentová.

Češi v akci

Martincová přerušila šňůru porážek
Tereza Martincová (121.) uspěla v úvodním kole kvalifikace turnaje WTA v Birminghamu, kde porazila Francouzku Jessiku Ponchetovou (127.) 7:6(4), 6:3.

České tenistce se tím povedlo přerušit šňůru čtyř porážek, kterou započala po úspěšné kvalifikaci na květnovém turnaji v Římě. Martincová si v utkání neprohrála ani jednou servis a celkově bylo její podání velmi kvalitní, když čelila jen jednomu brejkbolu. Ponchetová naopak čelila hned osmi brejkbolům a Martincová, která první set ovládla v tiebreaku, se na returnu prosadila hned ve druhém gemu druhé sady.

O postup do hlavní soutěže si Martincová zahraje s Dajanou Jastremskou (135.) z Ukrajiny.

Utkání se více věnujeme zde.

Pavlásek ovládl čtyřhru na bratislavském challengeru
Adam Pavlásek získal spolu se svým deblovým partnerem Arielem Beharem z Uruguaye titul na challengeru v Bratislavě. Česko-uruguayský pár porazil ve finále rakousko-německou dvojici Neil Oberleitner, Tim Sandkaulen dvakrát 6:4.

V prvním setu si Pavlásek s Beharem poměrně rychle vypracovali náskok dvou brejků a vedli 5:2. Poté sice přišli o svůj servis, ale na druhý pokus už set na svém podání uzavřeli. Ve druhé sadě už česko-uruguayská dvojice nečelila ani jednomu brejkbolu a k úspěchu jim tak stačil jediný brejk už ve třetím gemu.

Pro Pavláska se jedná o osmý titul z challengerů a již třetí letošní, poté co triumfoval také v lednu v thajském Nonthaburi a minulý týden v Prostějově, kde se představil rovněž po boku Behara.

Knutsonová postoupila do třetího finále v řadě
Gabriela Knutsonová (254.) postoupila na třetím turnaji v řadě do finále, poté co v semifinále ITF pětadvacítky v portugalském Guimaraesi porazila Mexičanku Anu Sofii Sánchezovou Palauovou po setech 6:3, 6:4. V první sadě Knutsonová přišla ve třetím gemu o servis, ale zareagovala okamžitým re-brejkem. Za stavu 4:3 pak česká tenistka opět prolomila čistou hrou servis soupeřky a následně set na své podání uzavřela. Ve druhém dějství 26letá Češka prohrávala už 1:4, ale poté ziskem pěti gemů v řadě set otočila. Knutsonová si zahraje finále na třetím turnaji v řadě a bude usilovat o svůj třetí titul ve dvouhře.

Hrazdil se Šafránkem slaví deblový titul
Jan Hrazdil a Václav Šafránek získali deblový titul na turnaji ITF M15 ve slovinské Litiji, když ve finále porazili domácí pár Sebastian Dominko, Jan Kupčič 6:4, 6:4.

První set rozhodl brejk českých tenistů na 4:3. Ve druhé sadě se Hrazdil se Šafránkem dostali do vedení 4:0, poté sice slovinská dvojice dokázala snížit na 3:4, ale náskok jednoho zbývajícího brejku už si Češi udrželi až do konce.

Devětadvacetiletý Šafránek získal již svůj osmý deblový titul, první od roku 2019. Pro o jedenáct let mladšího Hrazdila se jedná o premiérový titul mezi profesionály.

Palán v Čchang-wonu do finále nepostoupil
Vyčerpávající zápas se špatným koncem má za sebou na ITF pětadvacítce v korejském Čchang-wonu Dominik Palán (297.). Český tenista na kurtu strávil tři hodiny a sedm minut a nakonec prohrál s domácím hráčem Sanhulem Shinem (867.) po setech 6:7(2), 7:6(5) a 3:6.

V první sadě vedl Palán 5:3, ale nedokázal ani přes dva setboly sadu ukončit. Ve druhém dějství se naopak 22letý český tenista dostal do ztráty 3:5, ale povedl se mu stejný obrat jako předtím jeho soupeři, s tím rozdílem, že nemusel odvracet setboly. Třetí set pak rozhodl Shinův brejk ve čtvrtém gemu, na který už český hráč nenašel odpověď. Na druhé finále letošní sezóny si tak bude muset Palán ještě počkat.

Opluštil do premiérového semifinále nepostoupil
Patrik Opluštil (1597.) na turnaji v indonéské Jakartě svou cestu z kvalifikace ukončil ve čtvrtfinále, kde podlehl Japonci Jutovi Kawahašimu (781.) po setech dvakrát 2:6.

V prvním setu dokázal osmnáctiletý český tenista srovnat z 0:2 na 2:2, ale od té doby už se mu nepovedlo získat ani jeden gem. Ve druhé sadě si jeho o sedm let starší soupeř vypracoval náskok 4:0, Opluštil následně snížil na 2:4, ale poté už další síly na obrat nenašel.

Čtvrtfinále dvouhry si na turnajích ITF zahrál Opluštil vůbec poprvé.

WTA

Rothesay Classic, Birmingham (ženy, GBR, 259 303 USD, tráva)
1. kolo kvalifikace
Jessika Ponchetová (FRA, 127.) – TEREZA MARTINCOVÁ (121.) 6:7(4), 3:6

Challengery

Bratislava Open (muži, SVK, 118 000 EUR, antuka)
Finále čtyřhry
Behar (URU), PAVLÁSEK – Oberleitner (AUT), Sandkaulen (GER) 6:4, 6:4

ITF World Tennis Tour

Agel Říčany Open 2023 (ženy, CZE, 60 000 USD, antuka)
Semifinále dvouhry
TEREZA VALENTOVÁ (1118.) – Elvina Kalievová (USA, 226.) 5:7, 2:6

Finále čtyřhry
Erjavecová (SLO), ŠALKOVÁ – KUBÁŇOVÁ, KUČMOVÁ 6:4, 3:6, 4:10

Více se turnaji věnujeme v samostatném článku.

Engie Open Biarritz Pays Basque (ženy, FRA, 60 000 USD, antuka)
Finále čtyřhry
Falkowská (POL), Kawaová (obě POL) – Perrinová (SUI), SISKOVÁ 7:6(2), 7:5

ITF Orion Dr.U Čchang-won International (muži, KOR, 25 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
Sanhul Shin (KOR, 867.) – DOMINIK PALÁN (297.) 7:6(2), 6:7(5), 6:3

Guimaraes Ladies Open (ženy, POR, 25 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
GABRIELA KNUTSONOVÁ (254.) – Ana Sofia Sánchezová Palauová (MEX, 446.) 6:3, 6:4

M15 Litija (muži, SLO, 15 000 USD, antuka)
Finále čtyřhry
HRAZDIL, ŠAFRÁNEK – Dominko, Kupčič (oba SLO) 6:4, 6:4

Harum Energy International Tennis Championship, Jakarta (muži, INA, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
Juta Kawahaši (JPN, 781.) – PATRIK OPLUŠTIL (1597.) 6:2, 6:2

W15 Kuršumlijska Banja (ženy, SRB, 15 000 USD, antuka)
Osmifinále dvouhry
Anastasia Iamachkineová (PER, 802.) – VERONIKA KULHAVÁ (-) 6:1, 4:1 skreč