Další mety pro Brendu Fruhvirtovou? Travnatá premiéra i sesterský debl na grandslamu

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Po vydařené štaci na Roland Garros, kde pronikla z tříkolové kvalifikace do hlavní soutěže, se Brenda Fruhvirtová těší na další tenisové výzvy. Teprve šestnáctiletá naděje se po porážce s Jelenou Rybakinovou rozpovídala o dalších plánech a cílech, v nichž figuruje travnatý Wimbledon a také sen o společné grandslamové čtyřhře se starší sestrou Lindou. „Je to nejlepší deblová partnerka, kterou můžu mít,“ nepochybuje Brenda.

Brenda Fruhvirtová proměnila i svou druhou účast na grandslamu v postup do hlavní soutěže, tedy mezi elitních 128 tenistek planety. Po Australian Open okusila také kouzlo Roland Garros, kde v prvním kole statečně vzdorovala světové čtyřce Jeleně Rybakinové (4:6, 2:6).

Talentovaná Češka už pomalu spřádá další plány, v nichž podle očekávání chybí juniorská soutěž pařížského grandslamu. Brenda by sice patřila k adeptkám na trofej, chce se ale věnovat výhradně ženským turnajům.

„Kvůli omezení počtu turnajů musím plánovat hodně spontánně,“ přiznala mladší ze sester Fruhvirtových. „Určitě bych si ale chtěla zahrát kvalifikaci Wimbledonu, bude to moje premiéra na trávě.“

Aktuálně 146. tenistka žebříčku zatím specifika zeleného pažitu v ostrém zápase nikdy neokusila, a to ani mezi juniorkami. Bude tedy zajímavé sledovat, jak jí zápolení na rychlém a klouzavém povrchu půjde.

Inspiraci by mohla získat od své sestry Lindy, která předloni dokráčela do semifinále wimbledonské juniorky. Ještě předtím vyhrála velký přípravný turnaj v Roehamptonu, kde se tradičně koná kvalifikace Wimbledonu.

Právě s osmnáctiletou Lindou by si Brenda ráda zahrála čtyřhru na grandslamu. Sesterské duo už si podobnou výzvu vyzkoušelo na juniorském US Open 2021, start na seniorské akci by ale byl ještě o úroveň výš.

„Je to velká motivace, abychom mohly startovat v deblu na ranking, a ne se spoléhat na divoké karty. Je to letošní cíl. Určitě na tom zamakám, hlavně já!“ zdůraznila s úsměvem Brenda.

Sestry Fruhvirtovy už mají za sebou čtyřhry na letošních tisícovkách v Madridu a Miami, kde vždy po velkém boji nestačily až v supertiebreaku na silné soupeřky (Gauffová s Pegulaovou, Badosaová s Mattekovou-Sandsovou).

„Se ségrou hraju určitě vždy nejlíp, cítím se úplně uvolněná. Je to nejlepší deblová partnerka, kterou můžu mít. V Madridu a Miami jsme měly těžký los, ale oba zápasy jsme byly blízko vítězství. Tak třeba příště!“ dodala s nadějí Brenda Fruhvirtová.