Nesázejte na mě, vzkazuje všem Kanaďan Polansky

- Jan Vojkůvka

Sázení na tenisové zápasy je oblíbeným koníčkem spousty tenisových fanoušků po celém světě. Existuje však určitá skupina lidí, kteří své porážky nesou velmi špatně a mnohdy hráčům a hráčkám posílají nenávistné vzkazy. Peter Polansky má pro ně jednoduchou radu, jak se takovým touhám vyhnout.

Někteří sází pro radost, někteří proto, aby se nenudili. Další se snaží obohatit a každý jedinec snáší výhry i prohry jinak. Odvrácenou tváří sázení a fandění na dvorcích či u televizních a internetových přenosů je chování určité skupiny sázkařů, kteří neváhají vyhrožovat tenistovi, na něhož vsadili a jemuž se utkání nepovedlo. Mnohdy jsou do výhružek a nadávek zapojeni i členové rodin jednotlivých hráčů a hráček.

To jsou situace, které každý soudný člověk odmítá a odsuzuje. Přesto však asi nikdy nevymizí. Své o tom ví i Kanaďan Peter Polansky, aktuálně 160. hráč světa, který od začátku sezony poskočil až ze 712. pozice a na okruhu se mu poměrně daří. Tedy většinou.

Naposledy na challengeru v Columbusu prohrál Kanaďan s Dánem Mikaelem Torpegaardem, hráčem až se sedmé stovky světa. Po bitvě, kterou Polansky prohrál 4:6, 7:6, 4:6 pravděpodobně nalezl na sociálních sítích další takové vzkazy, ve kterých lidé nadávají, vyhrožují a viní tenistu ze svých prohraných peněz.

Kanaďan už toho měl dost a přes svůj twitter všem vzkázal: „Drazí gambleři, přestaňte na mě sázet. Díky,“ stojí v jeho krátkém, ale jednoznačném, prohlášení.

Přesto se tohoto nešvaru v budoucnosti nejspíš nezbaví. Lidé zkrátka sází, vyhrávají či prohrávají v závislosti na tom, jak tenista zahraje. A někteří si v danou chvíli asi ani neuvědomují, že sází na individuální a náročný sport, ve kterém rozhodují maličkosti - jak se hráč vyspí, jak se najedl či co ho mohlo rozrušit.