Noah Rubin: 11 měsíců je šílenství

- Jan Vojkůvka

Ožehavé téma na sklonku letošní sezony opět dostává do popředí. Úvahy nad tím, jestli není tenisová sezona až příliš dlouhá, netíží pouze přední hráče, ale i ty z nižších pater žebříčku. Jako například Noaha Rubina, který kvůli snaze proniknout mezi nejlepší musí rovněž po celý rok objíždět turnaje.

Třiadvacetiletý Američan se dokázal ve světovém žebříčku vyhoupnout už na 125. místo světa. Místo vysněného průniku do elitní stovky se však letos marně snaží navázat na loňské výkony, kterými si zajistil i zisk dvou titulů na challengerech.

Naposledy se aktuálně 194. hráč světa představil na challengeru v Cary v polovině září. Poté si musel nutně vzít v dlouhé sezoně pauzu. „Nemyslím si, že moc lidí ví, že vlastně slovo přestávka znamená. Snažím se v téhle části dlouhé sezony získat trochu výhodu proti ostatním a po pár týdnech volna se chci pokusit zakončit rok na vysoké úrovni.“

Rubin je jedním z mnoha hráčů, kteří si myslí, že by sezona měla být kratší. Mezi ně patří i největší světové hvězdy jako Alexander Zverev. Námitky, že by si hráči mohli udělat mezi turnaji více volna, však například u Rubina obstát nemohou.

Ve druhé světové stovce rozhoduje každý bod o tom, jestli se hráč dostane do elitní společnosti a začne si tenisem vydělávat skutečně velké peníze, nebo se naopak propadne a bude muset dohánět ztrátu. To s sebou nese i každodenní trénink, kterým se vyplňují volné chvíle mezi zápasy.

„Věřím, že existují způsoby, jak předělat celý kalendář. Hrát 11 měsíců je šílenství,“ uvedl Rubin. „Musí přijít čas, kdy se přestaneme tolik starat o počet turnajů a začneme se starat hlavně o hráče a jejich těla. Musí se udělat změny,“ dodal s tím, že dlouhá sezona si vybírá daň i na zdraví tenistů.