Konečně se dočkala spravedlnosti. USTA má zaplatit 9 milionů dolarů za krytí sexuálního napadení

- Jan Vojkůvka

Tenisové asociaci Spojených států (USTA) bylo soudem nařízeno zaplatit pětadvacetileté tenistce Kylie McKenzieové devět milionů dolarů (209 milionů korun) za to, že ji neochránila před sexuálním napadením v tréninkovém zařízení USTA na Floridě. Trest byl udělen i za to, že se USTA snažila incident zamést pod koberec.

Federální porota v americkém Orlandu jednala v pondělí necelé tři hodiny, než McKenzieové přiznala odškodné ve výši tří milionů dolarů a šest milionů dolarů jako sankční náhradu za snahu USTA zabránit McKenzieové, které bylo v té době 19 let, aby promluvila.

McKenzieová zažalovala USTA v roce 2022 kvůli tomu, že se snažila zakrýt sexuální napadení tenistky trenérem Anibalem Arandou, kterému bylo tehdy 34 let. Přestože USTA trenéra suspendovala a posléze vyhodila, snažila se všemožně zamezit tomu, aby McKenzieová řešila incident na veřejnosti či žalobou.

Žaloba z roku 2022 obsahovala také část o tom, že USTA hráčku před trenérem neochránila. Důvodem k této části žaloby bylo, že s Arandou byly problémy už dřív, přičemž jeho agresivní chování nikdo neřešil. 

„Cítím zadostiučinění,“ řekla deníku The Athletic po konci soudu McKenzieová, která v současnosti pracuje na obnovení své tenisové kariéry. „Bylo to velmi těžké, ale teď cítím, že to všechno stálo za to. Doufám, že mohu být příkladem pro ostatní dívky, aby se ozvaly, i když je to těžké,“ dodala členka sedmé stovky světa, která kvůli incidentu s trenérem trpěla úzkostí, záchvaty paniky a depresemi.

Bývalá 33. juniorka světa byla v roce 2018 obtěžována v tréninkovém centru svým tehdejším trenérem, který sice nařčení odmítal, ale po vyšetřování v rámci USTA byl ze zaměstnání vyhozen. McKenzieová mezitím v roce 2019 přerušila kariéru a k tenisu se plnohodnotně vrátila až v roce 2022.

V reakci na pondělní rozsudek USTA uvedla, že se odvolá, a argumentovala tím, že organizace jednala rychle a trenéra vyhodila, přičemž měla pochopení pro trauma McKenzieové.