Skalp nasazených jedniček a další semifinále! Macháč s Čangem v Barceloně řádí

- Jan Vojkůvka

Tomáš Macháč s Č'-čenem Čangem dokázali na turnaji ATP v Barceloně vyzrát na nasazené jedničky a vybojovali postup do semifinále! Česko-čínská dvojice porazila za hodinu a 39 minut Marcela Granollerse s Horaciem Zeballosem 7:6(7), 4:6, 10:5 a potřetí v této sezoně si zahraje o postup do finále.

Přestože patří k nejlepším párům této sezony, nemají Macháč s Čangem na růžích ustláno. Semifinalisté Australian Open a vítězové turnaje v Marseille čekali dlouhé dva měsíce, než se na ně usmálo štěstí a mohli se zúčastnit na okruhu ATP dalšího deblového turnaje.

Kvůli horšímu vstupnímu rankingu se česko-čínský pár nevešel například na Masters v Indian Wells či Miami, což byla s ohledem na předchozí výsledky velká škoda. A že to byla škoda i pro kvalitu turnajů, se ukazuje také nyní v Barceloně.

Ani tentokrát se sice Macháč s Čangem nedostali do hlavní soutěže přímo, ale dostali alespoň příležitost v kvalifikaci, kterou prosvištěli bez ztráty setu. Díky tomu mohou na první společné antukové akci plynule navázat na své výkony z ledna a února.

Skoro pak není poznat, že spolu od poloviny února tenisové utkání neodehráli. Jejich sílu pocítili v prvním kole barcelonského turnaje domácí Carballes Baena s Munarem, které porazili dvakrát 6:4. A ve čtvrtfinále si dokonce vyšlápli na turnajové jedničky!

Souboj s Marcelem Granollersem a Horaciem Zeballosem byl pro Tomáše Macháče s Č'-čenem Čangem poměrně náročný a protáhl se na tři sety. V úvodním dějství nevyužili vedení o brejk a čelili hned třem setbolům, ale nakonec strhli vítězství na svou stranu v tiebreaku. Druhý set pak rozhodl jediný brejk z deváté hry, na který dosáhli Granollers se Zeballosem. Muselo se tak jít do nevyzpytatelného závěrečného supertiebreaku.

Macháč s Čangem byli v rozhodujícím dějství jednoznačně lepší a vypracovali si komfortní vedení 8:3. Pak sice ztratili dvakrát podání, ale žádné drama už nepřipustili a vyhráli 10:5.

Třiadvacetiletý Macháč a o čtyři roky starší Čang tak i na svém třetím společném turnaji dokázali postoupit do semifinále, čímž potvrdili svou příslušnost mezi deblovou špičku v této sezoně. V žebříčku Race jim patří desáté místo a znovu se dá pouze litovat toho, že kvůli svým rankingům nedokázali získat místo v hlavních soutěžích na obou amerických Masters, kde se rozdávala spousta bodů. Jejich pozice by totiž byla ještě o poznání lepší.